S fotografickým řemeslem začal, když mu bylo asi dvacet let. Na začátku sedmdesátých let absolvoval dvouletý kurz focení u Antonína Hinšta a byl také členem Okresního poradního sboru pro fotografii. Později musel na nějakou dobu od koníčku upustit. „Už mi na něj nezbývalo tolik času. Jednak kvůli studiu, a také proto, že jsem se oženil a peníze chybějící v rodině jsem doplňoval prodejem fotoaparátů a objektivů. Navíc chybělo místo, kde bych mohl mít temnou komoru, ve vaně se máčely a praly plínky a mezi tím vším na zvětšovací přístroj a misky nebyl prostor," vysvětlil Antonín Kučera, proč se na čas vzdálil od objektivu.

Vrátil se k němu ve větší míře až s nástupem digitální fotografie. Jelikož se dlouho zabýval také programováním a tvořením webových stránek, zbýval mu už jen krok k tomu, aby připravil i vlastní o svém rodišti.

„Změny, kterými procházel Hodonín, mě zajímaly vždycky. Začal jsem pátrat po starých fotografiích a mapách. Nejprve jsem je hledal doma a po známých, později jsem chodil do Státního okresního archivu a Masarykova muzea. Podařilo se mi tak sesbírat základní část," zavzpomínal Kučera.

Jelikož nechtěl snímky skladovat jen tak, rozhodl se v roce 2007 pro spuštění internetových stránek Hodonín nostalgický. „Co by byly v šuplíku komu platné, vždyť jejich základní funkce je zachycení časového okamžiku a jeho zprostředkování optickým vjemem divákovi," popsal absolvent Fakulty elektrotechniky na brněnském Vysokém učení technickém.

Jeho počin se ujal a má velký ohlas. „Začali se ozývat lidé nejen z naší vlasti, ale i ze zahraničí, mnohdy i z dost exotických míst, jakým je třeba Ghana. Dále také z Německa nebo Austrálie. Lidé dávali fotografie k dispozici, a tak se sbírka pomalu rozrůstala. Dnes jsou na webu asi čtyři tisíce snímků od téměř dvou set přispěvatelů. Jsem potěšený z každého snímku, který dostanu," svěřil se muž, který obdržel Výroční cenu města Hodonína za rok 2011.

Současná výstava, s podtitulem Obchody, které už možná neznáte, bude v hodonínském Regionálním centru k vidění do konce února. „Je tam sto padesát fotografií, z toho samozřejmě většina snímků z různě vzdálené minulosti. Pokusil jsem se tam dát ty, které snad nebyly tak často publikované, i když ani tomu se občas nedá vyhnout. Část snímků je z období mezi roky 19251970. Je tam ale i snímek obchodu paní Výletové na Horních Valech z roku 1900 nebo obchody na náměstí z roku 1908," upozornil Kučera.

Ten v současnosti připravuje knihu o Hodoníně, ve které počítá zhruba se třemi sty stránkami a pětatřiceti kapitolami. Kromě řady fotografií v ní lidé najdou i zajímavý text o historii hodonínských ulic.