Plavební sezona začne na Baťově kanále prvního května. Letos poprvé mohou příznivci vodní turistiky překračovat státní hranice „na vodě“. Otevřeny byly totiž tři říční hraniční přechody. Cestování obzvláštní také nový vodní pas. „Vypadá jako skutečný a nebude to jen suvenýr.

Lidé díky němu mohou získat prémii,“ řekl ředitel Obecné společnosti Baťův kanál Vojtěch Bártek. Každý, kdo absolvuje cestu po celé trase kanálu a zakoupí zde služby, dostane v přístavech razítko. „Kdo bude mít všechna razítka, obdrží hodnotné knihy,“ dodal manažer svazku Obce pro Baťův kanál a autor nápadu Petr Hruška. Pas stojí třicet českých a čtyřicet slovenských korun. K dostání bude v přístavech i info centrech. Kromě říčních přechodů v Hodoníně, Rohatci a Sudoměřicích, díky kterým se turisté z celého světa dostanou suchou nohou přes hraniční tok, otevřou tuto sezonu i nové přístavy v Rohatci u železničního mostu, v Uherském Ostrohu a Skalici.

Prodloužený pobyt na Batově kanále letos umožní delší provozní doba plavebních komor. „Půjčovny hausbótů nemohly využít naplno své kapacity, nyní přibude na jaře pátek a v létě i čtvrtek, což umožní plánovat delší pobyty na lodích,“ uvedl Bártek. Novinky chystají také v Hodoníně. „Ještě letos postavíme nové přístavní molo,“ řekla místostarostka Hodonína Zuzana Domesová. V jednání ale nadále zůstává vybudování plavební komory u Rohatce, díky které by se dalo plout po kanálu už z Hodonína. „Vede tudy hranice a chráněná oblast Natura 2000.

Pro získání stavebního povolení se proto musí splnit spousta podmínek,“ vysvětlil Vojtěch Bártek, který doufá, že se komora začne stavět na začátku příštího roku.