Pětadvacet milionů korun. Tolik má stát letošní nejdůležitější oprava Baťova kanálu, kterou plánuje Povodí Moravy. Jedná se o rekonstrukci opevnění v úseku mezi Vnorovy a Strážnicí.

Problémem je ale to, že provozovatelé půjčovny lodí a dalších služeb pravděpodobně budou mít o měsíc kratší sezonu. Opravy mají začít čtvrtého září, sezona končí až s jeho závěrem. „Opravy jsou bezesporu nutné. Části kanálu, na které se zaměřují, jsou ve špatném stavu. Na druhé straně práce znamenají konec pro ucelenou plavbu po kanálu. Snažíme se domluvit posunutí začátku alespoň o čtrnáct dní,“ řekl ředitel Baťova kanálu Vojtěch Bártek.

Čtěte také: Seriál Přístav v Hodoníně pokračuje. Hledá se místo pro lodě z Baťova kanálu

Předčasné uzavření unikátní vodní cesty by pro provozovatele služeb znamenalo ztrátu až v řádech statisíců. Projekt takových rozměrů, navíc v chráněném území, ale vyžaduje velké plánování a je otázkou, zdali je posunutí termínů vůbec možné. „Práce na opravě opevnění kanálu provedeme v rekordně krátké době tak, aby se nedotkly další plavební sezony a současně respektovaly podmínky umožňující práce v chráněném území Natura 2000,“ slíbil ředitel závodu Střední Morava Povodí Moravy Pavel Cenek.

Mimo tento úsek bude mít nové opevnění také jeden a půl kilometru dlouhý úsek ve Vnorovech. Již loni na podzim se na vodu poprvé vydala měřicí loď na zjištění hloubek. Data zpracovala Státní plavební správa a poslouží také jako podklad pro udržovací práce zajišťované Povodím Moravy. „Měření nám poskytlo výstupy, které na úsekových mapách ukazují současný stav hloubek a nánosů. Máme tak stanovené přesné lokality, které je třeba před zahájením plavební sezony vyčistit. Zpracujeme také 3D model,“ vysvětlil ředitel přerovské pobočky plavební správy Tomáš Ostrčil.

Baťův kanál rok od roku láká více návštěvníků. Sezona 2016 znamenala padesátiprocentní nárůst oproti roku 2013, kdy plavební komory přepravily 2 195 lodí. Loni to bylo o téměř tisíc lodí více. „Povodí Moravy na letošní sezonu mimo jiné rozšíří komorovací hodiny, tedy dobu, po kterou bude v plavebních komorách přítomná obsluha, a to od půl desáté dopoledne do půl sedmé večer,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.