Cyklotrasa povede podél silnice I/54 směrem na Blatnici. „Její výstavba patří již dlouhá léta mezi hlavní cíle města," řekl Kolář s tím, že bude první betonovou cyklostezkou na Veselsku. Ty předchozí byly pouze asfaltové.

Celkové náklady na úsek nacházející se na veselském katastru jsou kolem patnácti miliónů korun. Městští zastupitelé schválili přijetí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury na veselskou část stezky, která přesahuje částku dvanácti miliónů korun. „Část cyklostezky, která povede od hranic Veselí nad Moravou a směřuje k blatnickému nádraží, hradí nad daný rozpočet naše město," uvedl Kolář. Jde o zpevnění polní cesty, které má sloužit i jako účelová cesta.

Před začátkem stavby cyklostezky museli starostové obou obcí vyřešit složité majetkoprávní vztahy některých pozemků, po kterých trasa povede. „Na veselské části se nám podařilo brzy většinu problémů odstranit a umístění cyklostezky na pravé straně silnice z naší strany nic nebrání," doplnil Kolář.

Blatničané museli situaci vyřešit jinak. Návaznost cyklostezky zajistí odklonem kolem blatnického vlakového nádraží. „Problém s pozemky už nemáme a žádný další zádrhel není. Čekáme na dokončení územního řízení, abychom mohli projekt posunout dál," popsal současnou situaci blatnický místostarosta Milan Zedka.

Záměrem vedení obcí je vést cyklostezku z Veselí nad Moravou, která je výchozí pro výlety za přírodou, vínem i historií, do Blatnice pod Svatým Antonínkem s barokní kaplí zasvěcenou svatému Antonínu Paduánskému. Na toto poutní místo se několikrát ročně vracejí věřící z blízkého i dalekého okolí. Lákavý je také soubor vinných búd pod Starou horou.

Záměrem cyklostezky je ale pouze účelová cesta, na které se turisticky atraktivní cíle nenacházejí. „Kdyby vedla o kousek dál směrem na Uherský Ostroh, byla by z ní k vidění krásná příroda, o které ani mnoho Veselanů netuší. Toto provedení by však bylo složité," dodala Karin Ondrušová z Turistického centra Veselska.

KAROLÍNA ŠTUKAVCOVÁ