Bezbariérové byty mají pomoci především lidem, kteří nezvládají fungovat samostatně. „Chceme, aby senioři mohli zůstat doma. Tam, kde to znají, kde mají přátele a rodinu a nemuseli se ve stáří stěhovat do cizích měst do velkých zařízení. Cílem je pomoct obcím, které by se bez přispění kraje do takových projektů samy nepustily,“ zdůraznil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Dotační program zahrnuje dva tituly. Jeden je určený na zpracování projektové dokumentace. Druhý se týká samotné stavby, ať už nového objektu nebo rekonstrukce stávajících prostor. „Na dotační program jsme vyčlenili celkem třicet milionů korun. Na projektovou dokumentaci lze získat od dvě stě tisíc do půl milionu korun. Na realizaci stavby pak od dvě stě tisíc až do pěti milionů korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Elektromobil - Ilustrační foto
Změny v rezidentním parkování v Brně: nová bezplatná zóna pro elektromobily

Podle radní pro oblast sociální a rodinné politiky Jany Leitnerové je shánění bydlení pro lidi se zvláštními požadavky obzvlášť náročné. „Věřím, že díky těmto dotacím napomůžeme vzniku dalších míst, kde už bude bezbariérovost samozřejmostí. Kraj žádnými byty nedisponuje, proto mě těší, že můžeme podpořit alespoň záměry ostatních, co tuto možnost mají,“ dodala radní.

Dotace jsou určené obcím na území jižní Moravy, svazkům obcí nebo dceřiným společnostem vlastněným obcemi. Sběr žádostí začíná od letošního 28. února.