Vloni jich tam chodilo asi sto dvaadvacet, většina opakovaně. Asi stovka jich přespávala v noclehárně. Pro lidi bez střechy nad hlavou však centrum není trvalým příbytkem. Někdy přijdou, jindy spí třeba na ulici.

„Máme dvacet lůžek pro muže a pět pro ženy. Zatím nám to stačí,“ řekla vedoucí centra Jana Měsíčková.

„Někdy jsem v noci u známých, jindy tady. Na pokoji v noclehárně je třeba patnáct lidí, to se nedá usnout. Už více než dvacet let žádám o městský byt. Teď budu mít práci, tak ho musím dostat,“ věří šestačtyřicetiletý bezdomovec Karel z Hodonína.

„Já jsem přišla před rokem o byt, od té doby chodím sem. Většinu času trávím u televize. Nejhorší je, když se dovnitř dostanou nějací opilci, ale noční služba je naštěstí nepouští,“ dodává šedesátiletá důchodkyně Irena.

Denní centrum zřídila hodonínská oblastní charita v roce 2003 a o rok později otevřela v témže domě noclehárnu. V letních měsících poskytnou její zaměstnanci zhruba tři sta noclehů měsíčně, v zimě je jich až pět set. Kromě postele, kávy nebo čaje, ohřátí jídla a sprchy nabízejí také oblečení a především sociální poradenství.

„Máme tady bezdomovce, kteří na několik týdnů odjedou třeba na brigádu do Prahy a pak se zase vrátí. Jiní stráví v Hodoníně několik dnů a odjedou. Další tu vídáme denně,“ říká Jana Měsíčková o klientech tohoto zařízení.

„Dřív jsem pracovala v domě pro matky s dětmi v tísni, ale lidé tady se mi zdají otevřenější,“ říká sociální pracovnice Anna Pazderová. Většina příchozích nesplňuje typickou představu o zarostlém ubožákovi v otrhaných šatech s PET lahví vína v ruce. Jsou ale i takoví. Podle ředitele hodonínské městské policie Jindřicha Vašíčka se v zimních měsících potlouká v noci po městě dvacet až třicet lidí.

„Strážníci musí často pomáhat při zavírání čekárny na nádraží. Nedávno dokonce vyprovodili dvojici bezdomovců, kteří se naučili přespávat v nemocnici,“ řekl Vašíček. Upozornil také, že bezdomovci si umí vytipovat panelák, který jeho obyvatelé nezamknou, a nocují v něm. „Lidé si pak stěžují na nepořádek a na zápach,“ dodal Vašíček.