Na snídani ovoce, místo čokolády müsli tyčinka. Bílý chleba střídá cereální bulka, nebo slunečnicový chléb. Bílé rohlíky a chleby s taveňákem nebo vysočinou vystřídaly kukuřičné lupínky a bylinková másla.

„Důležité pro děti je, zaměřit se na chyby, jako jsou například sladkosti a nahradit je třeba ovocem,“ říká specialistka na výživu Marie Blahová.

Ve většině školek na Hodonínsku zásady zdravého stravování prý dodržují. Jídeleny se řídí podle takzvaného potravinového, nebo spotřebního koše, který stanovuje zákon. řídí se jím například v mateřské škole 24. dubna ve Veselí nad Moravou.

„Snižujeme příjem cukrů a tuků a zvyšujeme příjem ovoce a zeleniny. Podáváme také například sojové maso. O bio výrobcích ale zatím neuvažujeme,“ uvedla vedoucí tamní kuchyně Miluše Prášková.

Stejný případ je i Kyjovská Mateřská škola u Vodojemu. „Snažíme se držet norem. Pokoušíme se vařit zdravě a chutně a děti v naší jídelně si již zvykly třeba na výrobek Šmakoun. Vynecháváme například i instantní čaje a nabízíme dětem pestrý výběr ovoce, od jablek přes mandarinky až po hrozny,“ uvedla vedoucí jídelny Alena Trnková.

Podle Blahové je tento přístup správný, instantní potraviny nemají v mateřských školkách co dělat.

O zdravou výživu se snaží i v hodonínské mateřské škole Družstevní. „Dětem se snažíme podávat převážně drůbeží maso a světlé druhy vepřového. Učíme je i na ryby, kdy vybíráme druhy bez kostí. Dáváme jim i celozrnné pečivo,“ řekla vedoucí školní jídelny Hana Pavlů.

Zdravá mateřská školka Hodonín, má upůsob stravování již v názvu. „Snažíme se o větši zastoiupení ryb v jídelníčku, hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Děti mají dostatek mléka, čajů a k dispozici také automaty na vodu,“ uvedla ředitelka Hana Gajdošová. Školka vydala také rybičkovou kuchařku, ze které vařila v rámci týdne jódu.

Bio mánie však školky prý nezasáhne. Ty se totiž na konferenci projektu Bio do škol shodly, že tato záležitost je příliš drahá.

Podle Marie Bláhové tělo biopotraviny ani bezpodmínečně nepotřebuje. „Ovoce a zelenina, která je běžně k dostání, podléhá dostatečné kontrole. Tělu úplně stačí,“ dodala Bláhová.

Ani děti ve školkách si prý nestěžují. Spíš naopak, podle kuchařek si chodí zdravé jídlo i dvakrát přidávat.

Zuzana Černá