„Pan starosta převzal Bzenec v období, kdy se rozsáhle investovalo. Na započaté investiční práce ale nenavázal. Za zmínku stojí pouze prostor před nádražím, místo posledního odpočinku a částečně opravený sportovní areál. Jinak jde pouze o údržbářské práce, které vykonal za cenu úplného rozprodání městského majetku," kritizuje práci starosty opoziční zastupitel Miroslav Goliáš.

Pod jeho vyjádření se podepsal i druhý člen opozice Petr Orlický. Poukazují na špatný stav kulturního domu, místních silnic, nutné opravy základní a mateřské školy a zámeckého areálu. Starostovi vytýkají, že měl možnost získat peníze například z fondů Evropské unie, situaci ale nedokázal řešit. V budoucnu bude podle nich získávání peněz obtížnější.

Starosta Pavel Čejka na vyjádření Miroslava Goliáše příliš reagovat nechtěl. „Jsou to nepravdivé informace, které určitě budu nějak řešit. Nechci se ale s kolegy zastupiteli hádat prostřednictvím médií. Je však úsměvné, že kritizují práci vedení města, a sami jsou jeho členy. Pokud věděli o možnosti, jak například získat více peněz, proč to nenavrhli?" ptá se Čejka.

S vyslovenou kritikou nesouhlasí ani místostarosta Marek Novoměstský. „Celý spor vychází z toho, že se na radnici chce dostat skupina lidí, která neuspěla ve volbách. Proto se teď snaží současné vedení očernit, aby v příštích volbách získali hlasů víc," myslí si Novoměstský. Odmítl také kritiku, že se vedení města dostatečně nesnaží o rekonstrukci bzeneckého zámku a nepožádalo o dotace.

„Zastupitelstvo neschválilo žádný účel zámku, tudíž jsme nemohli vytvořit projekt, ani žádat o dotace. Opozice s žádným návrhem nepřišla, věnuje se pouze kritice," dodal místostarosta na adresu kritiků.

Na slova Miroslava Goliáše, že se ve Bzenci nevyužívají národní i evropské peníze dostatečně, reagoval starosta následovně: „Než obec požádá o dotace, musí garantovat, že dané prostředky má. Teprve poté, co se tyto využijí, je může chtít vrátit z dotací. Pokud peníze obec nemá, nedá se investovat," podotkl. Čejka navíc poukázal na to, že v roce 2002 přebral radnici s dluhem dvaačtyřicet milionů korun. Splatit se jej podařilo téměř úplně až v letošním roce.

Dalším bodem kritiky, která se snáší na hlavu starosty ze strany opozice, je malý obchvat Bzence. Ten je podle tvrzení zastupitele Goliáše pro obyvatele Bzence zbytečný. „Obchvat ulehčí provozu ve městě, lidé z Těmic i Domanína pojedou směrem na Kyjov, aniž by zajížděli do Bzence. Městu by se vyhnula i auta, která jezdí do firem v areálu. Tyto firmy se na stavbě obchvatu chtějí podílet – asi bychom nebyli dobří hospodáři, kdybychom nabízené peníze nevyužili," myslí si starosta.

Zastupitelé Goliáš s Orlickým tvrdí, že důvodem jejich kritiky nejsou posty na radnici, jak často slýchají. „Jde nám jen o to, aby naše město bylo klidné, hospodárné a vzkvétalo. Do konce volebního období ale neočekáváme v řízení města Bzence výraznější změny k lepšímu," uvedl Goliáš. Pavel Čejka zvažuje, jak bude trvající spor řešit. „Mlčel jsem, situace se už ale vyhrotila a mně nezbývá, než ji řešit. Jestli to bude soudní cestou, to zvážím. Pánové by se měli naučit slušnému chování," myslí si starosta.

Že na radnici nepanují zrovna ideální vztahy, vědí také někteří místní obyvatelé. „O hádkách mezi zastupiteli a starostou se ve Bzenci často mluví. Jestli je ale tlak na starostu oprávněný, nebo ne, nedokážu posoudit. Myslím si, že se opoziční zastupitelé tímto způsobem chtějí dostat do vedení, aby mohli prosazovat své zájmy. Měli by ale dostat šanci ukázat, jak by město řídili oni. Pak by se poznalo, jestli jednali v zájmu ostatních," myslí si obyvatel Bzence Pavel Rachvala.

Spory mezi oběma stranami se naposledy naplno projevily před necelým měsícem. Ve Bzenci se tehdy rozproudila emotivní diskuze o využití bývalé vojenské jídelny v kasárnách. Městem se šířila informace, že podnikatel Miroslav Zaremba chce tento objekt pronajmout takzvaným nepřizpůsobivým. Starosta i Zaremba tyto zprávy označili za fámu, mimořádné jednání zastupitelstva, kterého se zúčastnilo mnoho Bzeneckých, bylo ale velmi bouřlivé.

JARMILA BRHELOVÁ