Přestože ta je naplánovaná až na jedenadvacátého května, mezi účastníky má takový úspěch, že si nocleh na další, už třetí ročník zamlouvají v podstatě hned po jejím konci.

„Náš penzion má kapacitu šestačtyřicet lůžek a na datum jedenadvacátého května je zamluvený do posledního místečka. Zájemci se hlásili hned po akci, objednávky jsem ale potvrzoval až po Novém roce,“ uvedl provozovatel blatnického penzionu Parnas Luboš Valášek. Od loňska má zamluvených třináct lůžek i provozovatel penzionu Sauvignon Stanislav Laga. Oba muži se přitom shodli, že tak velký zájem o ubytování na jinou akci v Blatnici není. „Potřeboval bych, aby byla tak třikrát do roka,“ zasmál se Valášek.

Putování po Blatnických búdách začalo původně jen jako doplněk vinobraní. Před třemi lety se však místní vinaři domluvili, že by stálo za to, udělat akci ve větším. „Na příkladu Velkých Bílovic jsme viděli, že by to mělo smysl. Shodli jsme se, že Blatnice by neměla být pozadu a měla by i v tomto směru jít s největšími vinařskými obcemi na Moravě, protože patří mezi patnáct z nich,“ vzpomněl zakladatel akce a zároveň člen Cechu blatnických vinařů Václav Cícha.

Myšlenka postupem času nadchla všechny blatnické vinaře, kteří nyní turistům otevřou na třiatřicet sklepů. Zájem o akci se přitom každým rokem zdvojnásobuje i přes pro někoho vysoké vstupné, které činí pět set korun. „Na první pohled se to zdá být hodně, v ceně je ale poukázka na nákup vína, živá hudba i koňské spřežení a degustování vzorků. Myslím, že lidi o to mají zájem hlavně proto, že jim dnes nabízíme kvalitní vína, která se před dvaceti lety na Moravě nedělala,“ míní Cícha. „Ve sklepech naléváme přívlastková vína, která stojí od sto padesáti do tří set korun za sedmičku. Už se nenalévají sudová, nebo stolní vína. Už nenaléváme trabant, ale mercedesy,“ vysvětlil.

Dalším z důvodů vyššího vstupného je i to, že vinaři mají zájem především o návštěvníky, které víno a vinařství zajímá. „Nechceme, aby nám na akci chodili lidé, kteří vypijí velké množství vína a pak tam budou dělat nepořádek. Stojíme hlavně o lidi, kteří jedou za vínem a jeho poznáváním,“ doplnil Cícha.