Kroupy s přívalovými dešti a potom africká vedra mohou za poškození hroznové úrody na Hodonínsku. Doslova spalující paprsky poničily část úrody a vinaři mluví o úžehu. Čtyřicetistupňová vedra poškodily převážně citlivější odrůdy a především tam, kde byly zbavené listů. Přesto se vinaři shodují, že škody jsou zatím stále minimální.

„Mohu říct, že máme poškozenou úrodu v některých lokalitách, ale není to nijak tragické. Hrozny po pronikavém slunci vypadají jako nahnilé, přitom jsou spálené,“ vyjádřil se vinař Vladimír Kašík z Nového Poddvorova. Podle něj se škody nedají zatím odhadovat, napadlé hrozny musí teprve odstřihnout od těch zdravých. „To nejdůležitější teprve přijde. Pro kvalitu hroznů jsou rozhodující měsíce srpen a září, kdy bobule dozrávají a nabírají cukr. Jak se říká: září víno vaří,“ poukázal Kašík. Podobnou zkušenost mají s letošním pálivým sluncem i další vinaři.

„Ztráty jsou zatím minimální. Odnesly to hrozny, které byly vystavené slunci tam, kde byly otrhané listy. Odlistění se provádí před příchodem léta, aby nebyly bobule skryté před sluncem, které jim pomáhá dozrát,“ vysvětlil výrobce vín Štěpán Maňák ze Žádovic. Tvrdí, že vinice potřebují nyní vláhu. „Teď by mohlo především zapršet,“ podotkl.

Většinou dobře dopadly hrozny na té straně, kam dopadlo ranní slunce, poměrně hůř to odnesly ty, na které pražily odpolední paprsky. Špatně vysoké teploty zvládly citlivější odrůdy, například Chardonnay, ale špatně na tom je i Ryzlink rýnský nebo André. Většina vinařů se shodla, že na dramatické závěry není ještě pravá chvíle, spíš si přejí, aby přišel déšť.

„Vše je otázkou počasí, které teprve přijde. Půdě chybí voda, proto bychom chtěli, aby zapršelo. Cukr v bobulích i kvalitu hroznů by sucho zase nelibě ovlivnilo,“ řekl vinař ze společnosti Blatel Antonín Křápek z Blatnice pod Svatým Antonínkem, který se výrobou vína zabývá už třicet let. Odborník s mnohaletou praxí pamatuje na roky, kdy sucho trvalo celý měsíc, ale nevzpomíná si, že by během těch let teploty stouply na čtyřicítky a panovalo počasí jako letošních několik dnů, kdy i jeden den nepříznivě zasáhl do vinné révy.

„Největší vliv měly tak nevyvážené teplotní rozdíly a intenzivní sluneční záření. Pozvolnější oteplování by nemělo na úrodu takový dopad,“ zhodnotil Křápek.