„Včelařská stezka je vlastně deset tabulí, které lidem dávají informace o včelách. Jsou udělané tak, aby byly přínosem pro každého člověka a rozuměl jim i nevčelař," řekl předseda včelařů v Kyjově Miroslav Smolík.

První tabule zhruba dvoukilometrové stezky je hned vedle základní školy v Bohuslavicích. Poslední najdou lidé u biotopu. „Po cestě jsou o dvě odpočinková místa, která využijí i cyklisté. Nechybí u nich stojany na kola," podotkl Smolík.

Od prvního nápadu až po sobotní otevření uplynuly zhruba tři roky. Včelaři hledali to správné místo. „Nejde to dát kamkoliv. Tady má být v budoucnu cyklostezka, takže polovina naší stezky tak půjdou souběžně s tou pro cyklisty. No a v letošním roce navíc máme sto desáté výročí naší organizace," sdělil Smolík s tím, že by v regionu rádi vytvořili více podobných tras.

K příležitosti sto desátého výročí zazněla u slavnostního otevření i včelařská hymna. A to v podání Smíšeného pěveckého souboru z Kostelce. „Zatím jsme jediní, kteří ji zpíváme. Chceme ji rozšířit tak, aby šlo o píseň všech včelařů," poznamenal Smolík.

Na akci si lidé prošli celou stezku, ochutnali medové perníčky a nechyběla ani medovina. Kromě sboru z Kostelce zazpívaly i děti ze základní školy.

Lidem se nápad s informačními tabulemi zamlouval. „Manžel i otec je včelař, takže mám celý život ke včelám blízko. Už kvůli nim, i když se jich trochu bojím. Je to úžasný nápad, protože lidé se dozví potřebné údaje a také zajímavosti," zhodnotila novinku například Eva Kašpárková z Moravan.

Jejím slovům přikyvovala i Věra Horáková. „Manžel je včelař a včelařství je pro náš život určitě velmi důležité. A člověk si to mnohdy ani neuvědomuje. Je potřeba vštěpovat takové informace zejména dětem, ale nejen jim," doplnila Horáková.

Včelařská stezka stála asi sto tisíc korun.