Oprava asi čtyřicet let staré budovy započala první etapou v září 2015, na kterou přispěl Jihomoravský kraj dvěma sty tisíci korunami. „Objekt byl už ve velmi špatném technickém stavu. Protékaly staré trubky topení nebo se vysypávala okna,“ upozornila dolnobojanovická starostka Eva Rajchmanová.

Po dobu rekonstrukce se lékaři přestěhovali do náhradních prostor v základní škole. „Loni se nám podařilo zkolaudovat přízemí, poté jsme začali pracovat v prvním patře. Na sedm pečovatelských bytů, z toho pět dvoupokojových a dva jednopokojové, jsme získali dotaci z ministerstva vnitra přesahující čtyři miliony korun,“ přiblížila starostka s tím, že zubařka už v novém ordinuje, praktický lékař a dětská lékařka se mají nastěhovat prvního července.

Kromě nich v přízemí sídlí masáže a kosmetika. Před tím tam byla ještě lékárna, tu lidé najdou nově jinde – o pár domů dále. „Otevřít má předběžně prvního srpna,“ prozradila starostka.

Josefovští slavnostně převzali novou čistírnu odpadních vod.
Velká sláva v malé obci. Josefovští mají novou čistírnu odpadních vod

Slavnostního otevření budovy, která má i nové opláštění a střechu, se zúčastnily desítky místních i přespolních. Příchozí se mohli občerstvit vínem či koláčkem, prohlédnout si maketu tlustého střeva i jednu z nových sanitek hodonínské nemocnice. „Dívám se na tu krásnou budovu závistivým okem. Přeji všem, ať spíše využíváte jen dvou zdejších služeb – kosmetiky a masáže. I já si na závěr jednu masáž objednávám,“ zasmál se při proslovu bývalý ratíškovický starosta a poslanec Josef Uhlík.

Zajímavé je, že Dolní Bojanovice s těmito novými byty jich mají už sedmdesát. Pětadvacet je v domě pečovatelské služby, sedm jich nyní přibylo a ostatních jsou určené pro mladé rodiny. „Ne každá obec sociální oblast řeší tak důsledně, pak se nám hlásí i lidé z okolí,“ poukázala Rajchmanová.

Přidělování bytů se řídí zákonem o obcích. Jsou určené lidem nad pětašedesát let, kteří nemají nemovitost a splňují určitou výši příjmů. Musí být také částečně samostatní, protože neustálá lékařská péče tam zajištěná není. „Asistenci zařizuje hodonínská charita. Lidé si s ní uzavírají smlouvy,“ řekla starostka.

Podle ředitele Oblastní charity v Hodoníně Václava Salajky je péče o penzisty v Dolních Bojanovicích výjimečná. „Přál bych si, aby to tak fungovalo i v jiných obcích. Aby si tam uvědomili, že nejsou žádané jenom příspěvky do škol, sportu a zájmových organizací, ale že sociální a zdravotní sféra potřebuje také peníze,“ vyjádřil se Salajka.