Zatímco na Slovensku spojenecká vojska drtí nacistický odpor, Němci zaujímají obranné pozice na opačném břehu řeky Moravy, nyní představované vlkoššským rybníčkem. „Připomínáme události, kdy se osvobozenecká armáda probojovala na Moravu, přičemž řeka tvořila přirozenou bariéru," vysvětluje hlavní organizátor vojensko-historické podívané Petr Něnička.

Nedaleko německých opevnění se zjevují „lesní duchové" – průzkumníci Rudé armády. Němci ale berou civilní obyvatelstvo za živé štíty a část výzvědné jednotky zajmou. Začínají s brutálním výslechem. „Vemte si muže, ženy nechte!" křičí jeden ze zajatců, načež schytá kopanec do zad od příslušníka SS. Agresoři chystají popravy.

V tom na louku doléhá zvuk burácejícího motoru a z oblak předsunuté pozice „kropí" sovětský stíhací letoun YAK3. Odbojové skupiny hodlají využít moment překvapení a velení je rozhodnuté Němce vytlačit. „V okolí operoval Carbon Bohuslavice, R-3 alfa Stavěšice nebo Vela. Na ně se nesmí zapomínat. Vždyť jen tady v regionu bylo na dvacet shozů zbraní a materiálu," připomíná Něnička.

Po na první pohled naprosto nelogickém manévru, kdy se osvobozenecké armády stáhly, aby vylákaly německé vojáky, přichází rozhodující úder. Ozývá se rána za ráno, z pušek, samopalů, transportérů i děl. Past vychází, spojenecká fronta pokračuje, Němci končí v zajetí a někteří prchají na západ. „Region Moravského Slovenska se dočkal vytoužené svobody," hlásá komentátor. A stovky diváků výkon oceňují potleskem. „Mají to pěkně zpracované, historie mě zajímá. Důležité je i dětem připomínat, jak to dříve bývalo," říká Roman Štěpánek ze Ždánic.