Výtěžek poputuje především na bystu a pamětní desku hudebního pedagoga a dirigenta Josefa Frýborta. „Galavečer bude součástí republikového seriálu koncertů u příležitosti jubilea Českého svazu bojovníků za svobodu. V Kyjově bychom chtěli připomenout odboj a důležitost našeho regionu v boji proti fašismu," sdělil Hodonínskému deníku Rovnost předseda oblastního výboru ČSBS a organizačního výboru koncertu Miroslav Běťák.

Akce by se měla uskutečnit dvacátého srpna v kyjovském letním kině pod záštitou prezidenta České republiky Miloše Zemana. Má mimo jiné posloužit k propagaci hudby, zvláště té dechové. „Chceme připravit program tak, aby lidi zaujal a zároveň připomenout naše obětavé kapelníky a učitele hudby. Především pak Josefa Frýborta," upozornil předseda.

Právě na památku rodáka ze Žádovic, hudebního pedagoga a dirigentova Josefa Frýborta, který zemřel v roce 1998, má putovat výtěžek z galakoncertu. „Chtěli bychom nechat zhotovit bronzovou bystu a umístit ji do Základní školy Újezd v Kyjově, kde Josef Frýbort učil. Pamětní deska by byla na domě, v němž se narodil. O využití dalších peněz by pak rozhodli lidé," nastínil plány Běťák.

Frýbort sice v roce 1996 získal od Kyjova za celoživotní dílo věnované dechové hudbě a výchově mladých muzikantů Cenu města, stálá vzpomínka na něj však chybí. Myšlenku na bystu a pamětní desku ocenil i spoluzakladatel Mistříňanky Antonín Pavluš. Jeho kapela právě pod Frýbortovou taktovkou získala v roce 1975 Zlatou křídlovku. „Myslím si, že je to velice dobrý nápad. Pana učitele Frýborta jsem si velice vážil, lepší hudební pedagog než on tady nebyl. Učit se od něj byl malý zázrak," řekl Pavluš.

Mrzí ho, že se legendárnímu kapelníkovi neprojevila podobná úcta už v roce 2013, kdy uplynulo sto let od jeho narození.

Předseda organizačního výboru Běťák už připravuje obsazení galavečera, který by měli moderovat manželé Slabákovi z Moravanky. „V únoru svoláme kapelníky dechových hudeb," přiblížil další postup.

Se slavnostním koncertem s hudebně-komponovaným pásmem pomůže i kyjovská radnice. „Je ještě předčasné konkrétně uvádět, jakou formou se město zapojí, ale jistě se ujme záštity a věnuje také peněžní příspěvek. Jeho výši musí nejprve schválit rada," sdělila mluvčí kyjovské radnice Barbora Horehleďová.