Podle předsedy představenstva sdružení Vírského oblastního vodovodu Vladimíra Šmerdy je největší problém u Drásova na Brněnsku. Potrubí tam v posledních letech prasklo už pětkrát. „Pokaždé vyteklo patnáct milionů litrů vody. Brňané to zatím nepocítili, Brněnské vodárny a kanalizace to musí v místě vždy opravit,“ řekl.

Vlastník vodovodu, tedy sdružení, plánuje úsek u Drásova opravit, ale na rekonstrukci nemá peníze. „Jen na to nejnutnější potřebujeme tři sta milionů korun. Přitom každý rok musíme sto milionů splácet státu,“ podotkl Šmerda.

Unikátní funkcionalistikcý hotel Avion v Brně při rekonstrukci.
Brněnský hotel Avion otevřou nejdřív na jaře. Majiteli chybějí peníze

I proto se zástupci kraje obrátili na vládu. „Věřím, že na tohle téma uslyší. Pro Brno je to výrazný zdroj vody. Už jsem se o vodovodu bavil i s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem,“ sdělil hejtman Bohumil Šimek.

Sdružení Vírský oblastní vodovod chystá opravu dvoukilometrového úseku u Drásova ve třech etapách. „První máme vyprojektovanou, chceme začít v roce 2020,“ oznámil Šmerda.

Náklady na rekonstrukci stárnoucího potrubí asi o třetinu narůstají kvůli tomu, že dělníci při opravách musí nachystat takzvaný bypass, tedy dočasný vodovod, díky kterému se dodávka vody nezastaví ani při rekonstrukci.

Střelba. Manévry zastavily dopravu. Policisté zadrželi podezřelého
Střelce z Lidické soud vyhostil. Plynovou pistoli chtěl prý jen vyzkoušet

Ministerstvo plánuje podpořit rekonstrukci vodovodu v první etapě osmdesáti miliony korun. „Do roku 2030 půjde na rozvoj veřejných vodovodů v obcích a napojení na systémy a vodní zdroje celkem šest miliard korun, na opatření na vodárenské soustavy a skupinové vodovody přes dvaadvacet miliard korun,“ vyčíslil mluvčí rezortu Vojtěch Bílý.

Kromě Vírského vodovodu zásobuje Brno také březovský. Ten pro změnu vysychá. V případě zastavení dodávky vody z Vírského vodovodu nepomohou ani regionální dodavatelé. Přestože třeba Vodovody a kanalizace Břeclav mají rezervu. „Nejsme napojení, abychom mohli dodávat vodu do Brna. Proto jsme uvítali, že v plánu rozvoje, který zpracovává Jihomoravský kraj, se klade důraz na propojování skupinových vodovodů,“ řekl ředitel společnosti Jiří Koliba.

Vírský vodovod

začátek výstavby: 1988

dokončení: 2000

napojení větví: 2010

zásoba pitné vody: Brno a okolních asi třicet obcí

pro kolik lidí: asi 450 tisíc

délka: asi 150 kilometrů

nejhorší úsek: u Drásova na Brněnsku

vlastník: sdružení Vírský oblastní vodovod

provozovatel: Brněnské vodárny a kanalizace