KNIŽNĚ-HERNÍ ODPOLEDNE

Kde: Kyjov, městská knihovna

Kdy: sobota, od 15.00

Povídání o žánru sci-fi a fantasy doplní deskové hry. Tak bude vypadat sobotní odpoledne v kyjovské městské knihovně. „Začneme ve tři hodiny krátkou přednáškou o žánrech, ale i vývoji deskových her," prozradila knihovnice Petra Lacková. K dispozici bude patnáct až dvacet deskovek. „Zábavné odpoledne se tak díky složitosti jednotlivých her může protáhnout až do večerních hodin. Všechno bude záležet na tom, kolik přijde lidí a jestli je hry budou bavit," uvedla Lacková s tím, že doporučený věk návštěvníků je od patnácti let.

REPREZENTAČNÍ PLES MĚSTA VESELÍ NAD MORAVOU

Kde: Veselí nad Moravou, KD

Kdy: sobota, od 19.00

Slavnostní obleky a bohaté róby ukáží všem ostatním páni a dámy ve Veselí nad Moravou. V sobotu v sedm hodin večer začne reprezentační ples města. „Jedná se o tradiční, každoroční akci. Tentokrát jsme se ale rozhodli ji trochu změnit a tím snad také vylepšit. Uskuteční se na třech místech najednou," informoval místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.

Nově tak bude součástí plesu i kavárna Kafé v kině, kde bude vytvořená komornější klubová scéna. Návštěvníci hudebně-tanečního večera se kromě rautu a výzdoby mohou těšit i na celou řadu interpretů. „Hlavní kapelou je vynikající Combo orchestr Gustava Broma, který tu už před třemi lety vystupoval," informoval Kolář. Podle něj budou ale k vidění i jiná uskupení, jako například Cimbálová muzika Radošov či bigband veselské základní umělecké školy.

XVIII. ROČNÍK KOŠTU SLOVÁCKÉ SLIVOVICE A JINÝCH DESTILÁTŮ

Kde: Bukovany, sokolovna

Kdy: sobota, od 13.30

Asi patnáct set vzorků pálenek mohou ochutnat návštěvníci na osmnáctém bukovanském koštu. „K ochutnání budou vesměs vzorky česko-slovenské. Šampionem se stala třešňovice z Prostějova," informoval organizátor akce, Miroslav Malíšek. V hudebním programu vystoupí cimbálová muzika a zazpívají mužské a ženské sbory. „Pro návštěvníky bude připravený kančí guláš, klobásky i tlačenky. Jídla bude dost, což je při pití alkoholu potřeba," zasmál se Malíšek. Pořadatelé se připravili i na ženské osazenstvo. Pro ně bude k ochutnání kolem sto čtyřiceti sladkých destilátů. „Nabídneme různé griotky a ořechovky a likéry, takže si ženy určitě pochutnají," vzkázal Malíšek. Vstupné na bukovanský košt je dvě stě padesát korun.

XII. FARNÍ PLES

Kde: Strážovice, základní škola

Kdy: sobota, od 20.00

Dvanáctý ples pořádá Farnost sv. Jakuba Želetice. K tanci a poslechu zahraje Vonička V-Band. „Návštěvníci se mohou těšit na občerstvení, tombolu a perníčkovou volenku. To je v podstatě dámská volenka, kdy při tanci pár uprostřed parketu dostane pohár vína a malovaný perník," uvedl jeden z organizátorů, Jiří Bělohoubek. Podle něj je o farní ples je velký zájem. „Farnost Želetice totiž sdružuje čtyři obce. Když se sejdou lidé ze všech, je nás opravdu hodně," uzavřel Bělohoubek.