Nepříliš optimistické výsledky přinesly výsledky druhých kontrol burčáků v uplynulém roce. Z devatenácti vzorků označila Česká zemědělská a potravinářská inspekce jako nevyhovující deset. Nejvíce pančovaný burčák obsahoval osmdesát procent vody. Pochází ze sklepů dubňanského vinařství LIVI.

„Burčák se prodává v otevřených kanystrech. Naředit ho může takřka kdokoliv. To není jako u vína, které se prodává v uzavřené láhvi. Stačí se podívat, jak jsou jednotlivé vzorky naředěné. Každý jinak. Kdybychom burčák naředili my, tak každý vzorek by obsahoval stejné procento vody,“ brání jméno firmy LIVI asistent majitele Jiří Chytil. Vinařství je totiž ve výsledcích inspekce ve dvou případech označeno jen jako výrobce. Jednou i jako dodavatel. Prodávajícími burčáků jsou zcela jiné fyzické osoby.

Stejně je tomu tak i v případě vinařství VITIS sídlícího ve Strážnici. Jako nevyhovující označili totiž kontroloři jeden ze vzorků burčáků vyrobený právě touto firmou. Vzorek obsahoval dvaadvacet procent vody. Jednatel vinařství VITIS Strážnice Jindřich Banař reagoval na výsledky kontroly podobně jako Chytil z LIVI Dubňany.

„Bránit se nemůžeme. Prodejce dostane burčák v otevřených kanystrech, takže nemůžeme zajistit, že si do něj nepřidá vodu,“ podotkl Banař. Inspekce kontrolovala ještě jeden burčák ze sklepů vinařství VITIS. Vzorek však prošel kontrolou úspěšně a dostal známku vyhovující. U inspektorů obstál také burčák vyrobený firmou Žerotín ze Strážnice.

Podle inspekce dva vzorky burčáků z vinařství LIVI a jeden z vinařství VITIS také neprošly kontrolou, protože obsahovaly až čtyřikrát více ethanolu z přidaného cukru než je povoleno.

Mezi devatenácti kontrolovanými vzorky byl i burčák vyrobený Milanem Vydařelým z Čejkovic. Pod drobnohledem inspektorů ale neobstál. Vinař burčák podle inspekce nevyrobil z hroznů vypěstovaných na českých vinicích. Vydařelý ale s verdiktem nesouhlasí.

„Budu se bránit a s inspekcí jednat. Burčák jsem vyrobil z českých hroznů,“ obhajuje se čejkovický vinař. Pod označením burčák totiž smí prodejci nabízet jen takový částečně zkvašený mošt, který je vyrobený z tuzemských hroznů.

Voda i ethanol

Na mušku si inspekce vzala i dva vzorky částečně skvašeného moštu. Jeden vyrobilo vinařství Blanka Ďurinová ze Bzence. Oba dva vzorky kontrolou prošly jako vyhovující.

V celkových výsledcích v roce 2010 tak dvacet vzorků burčáku ze sedmačtyřiceti neprošlo kvůli velkému obsahu vody a zvýšenému množství ethanolu z přidaného cukru, nebo protože burčák vinařství podle inspektorů nevyrobily z českých hroznů.

Podle vyjádření mluvčí české zemědělské a potravinářské inspekce Romany Kadaňkové s prodejci nevyhovujících burčáků či částečně zkvašených hroznových moštů, který se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu, inspekce zahájí správní řízení kvůli klamání spotřebitele, a to s uložením pokuty.

„Kontroly burčáků jsme ukončili koncem listopadu. Inspektoři přímo na místě kontrolovali hygienu prodeje, doklady o původu burčáku a také to, zda je nápoj správně označený. Cílem analýz pak bylo odhalení případné falšování tohoto nápoje,“ dodala Kadaňková.