„Většinou jde o drobnosti v označování, jako například neuvedení výrobce či v případě částečně zkvašeného hroznového moštu neuvedení země původu a podobně,“ informovala mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Inspektoři se podle ní zaměřují především na hygienu prodeje. Kontrolují například to, jestli prodejci burčák stáčí do nepoužitých, čistých PET lahví.

„Kontrolují i to, jestli je nápoj správně označen, či jestli prodejce na viditelném místě uvádí informace, které mu ukládají právní předpisy. Provádí se také kontrola dokladů původu burčáku,“ doplnila Šmídtová.

Při inspekci se také odebírají vzorky, které putují do laboratoří. Z nich se určí, jestli není burčák, nebo částečně zkvašený hroznový mošt ředěný vodou. „Výsledky analýz ještě nejsou k dispozici. Až budou hotové, hodláme je postupně zveřejňovat,“ uvedla mluvčí.

Hygiena především

Na prodejce u silnic se při svých kontrolách umí zaměřit i policie. Ta však kvalitu burčáku nesleduje. „U prodejců, kteří nabízí zboží poblíž silnice, nás zajímá především to, jestli tím neohrožují bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ sdělil hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Podle Šmídtové je v zásadě jedno, jestli si lidé burčák koupí v obchodě nebo ve stánku u silnice, vždy by se však měli řídit několika věcmi. „Spotřebitelé by se při nákupu měli zajímat o hygienu prodeje, a o to, zda jsou na viditelném místě označeny všechny povinné údaje, tedy druh výrobku, v případě moštu země původu, výrobce či kód stáčírny,“ vyjmenovala Šmídtová. „Každý také preferuje jinou chuť, proto před nákupem většího množství doporučujeme burčák či mošt ochutnat,“ říká.

Podle prodejců z kamenných obchodů se však nedá burčák kupovaný u nich a u silnice vůbec srovnat. „Jak to tam ráno postaví, tak to tam stojí. Neperlí to ani nebublá a navíc je příšerně předražený. My prodáváme litr po čtyřiceti korunách. U silnice se prodává ve dvoulitrovkách a stojí dvě stovky. Tady, když ho uděláme ráno čerstvý, tak začne krásně perlit a zesvětlá. U silnice je pořád stejný. Nevím, co s tím dělají, jestli to nějak tlumí,“ uvedla žena, která prodává burčák ve Strážnickém Žerotíně.

Nad tím, že lze burčák u silnice koupit už od poloviny srpna, se pozastavil sommeliér Vína Hruška z Blatničky Marian Jemelík. „Když je dobrý ročník, tak se hrozny začínají sklízet začátkem září. Letos je špatný rok, takže se začalo sklízet přibližně v polovině září. Aby někdo udělal burčák v půlce září, je podle mě holý nesmysl. Takový burčák nemůže být z tuzemských hroznů,“ vysvětlil odborník.