Menší prostory a bydlení v centru města. To jsou podle vedení lužické firmy nejdůležitější body, které penzisté požadují od bydlení. Rozšířit nabídku se pokusí přestavbou bývalého veselského finančního úřadu v Tyršově ulici na komunitní dům.

Připravovaná změna vzbudila pozitivní ohlas i u mladších Veselanů. „Jde o výborný nápad. Staré budovy, pokud jsou alespoň v částečně dobrém stavu, by se měly užitečně upotřebit," myslí si Veselanka Kateřina Tyllichová.

Vytvoření nových bytů je podle ní důležité i z jiného hlediska. „Důchodců přibývá, a pokud chtějí bydlet v menším a uvolnit tak místo například mladým rodinám, je to jen dobře," vysvětlila mladá Veselanka.

Plánované komunitní bydlení tak bude čtvrtou variantou, kterou budou moci starší Veselané využít. „Zatím máme ve městě dům s pečovatelskou službou (DPS) s přibližně padesáti byty a pak běžné městské byty, ve kterých bydlí penzisté. Od října by ještě měla začít fungovat soukromá DPSka s osmi byty," řekl vedoucí veselského odboru sociálních věcí a zdravotnictví Vlastimil Hruška s tím, že plánované byty si své nájemníky najdou. „Největší zájem je právě o ty malé, kam může jít i člověk, který je už sám," vysvětlil Hruška.

Připravované komunitní ubytování by tak mělo nabídnout až okolo dvaceti nových bytů. „Nejde o dům s pečovatelskou službou nebo jiné zařízení, ale o byty, které mají sloužit jako bydlení důchodcům, kteří jsou schopní se o sebe samostatně starat," přiblížil jednatel firmy Marsko Jaroslav Skoumal.

Podle něj je však projekt komunitního ubytování teprve na začátku. „Souhlas, který vydali radní, je teprve prvním krokem k tomu, abychom mohli projekt rozvíjet. Nyní máme jen studii případné rekonstrukce domu," popsal stav Skoumal, podle kterého by mohl být dům hotový nejdříve za rok. „Nejprve nás čeká projekt, stavební povolení, rekonstrukce a kolaudace, což zabere rok i více. Myslím, že bydlení by mohlo přibližně do dvou let sloužit," řekl jednatel.

Městská rada byla jednomyslně pro rekonstrukci bývalého finančního úřadu. „Náš souhlas byl zároveň nutnou podmínkou, aby firma mohla zažádat o dotace na výstavbu," informoval místostarosta Petr Kolařík, podle kterého se novinka městské kasy nijak nedotkne. „Jde o projekt soukromého investora. Proto nepředpokládáme, že bychom jej podporovali i finančně," upřesnil místostarosta.

Ten zároveň poukázal na budoucí provázanost sociálního odboru a bydlení pro penzisty. „V tuto chvíli je dohoda, že při budoucím ubytování dostanou přednost ti, kteří jsou už dlouhodobě zapsaní jako žadatelé o byty," uzavřel Kolařík.

Plánované bydlení se setkalo s kladným ohlasem i u opozice. „Veselská DPSka je už dlouhodobě zaplněná. Lidé se proto musí zapisovat do pořadníků a takzvané čekací fronty. Byty pro seniory budou výhodné především pro ty, kdo hledají samostatné bydlení a nepotřebují zatím pečovatelskou službu," sdělil veselský zastupitel Ivan Ohlídal.

Ten míní, že s obsazením jednotlivých bytů nebude větší problém. „Vzhledem k situaci v posledních desítkách let se komunitní ubytování obsadí relativně snadno," dodal Ohlídal.