„Druhou část malého obchvatu města, kterou také později připojíme na tu první, jež vede od místní čerpací stanice, jsme začali zvažovat už v roce 2011. Tehdy se totiž do Bzence přestěhovala společnost AVX a usídlila se ve výrobním areálu po zkrachovalé firmě. Do něj je nyní velmi špatný přístup, tak jsme se dohodli, že to musíme změnit," informoval bzenecký starosta Pavel Čejka.

Vyřizování všech potřebných povolení a dokumentací pro stavbu trvalo až do léta letošního roku. Smlouvu se stavební firmou, která vyhrála výběrové řízení, už Bzenec podepsal. Práce ale do konce prosince už určitě nezačnou.

„V tomto počasí není zrovna nejvhodnější se do něčeho takového pouštět. Proto jsme se domluvili, že vše spustíme až v příštím roce někdy na jaře. Myslím, že výstavba nebude trvat tak dlouho," vysvětlil posun začátku prací Čejka.

I přesto, že vznikne už druhý úsek plánovaného malého obchvatu, ke spojení s první, už hotovou částí zatím nedojde. „Stále nám totiž zůstává ještě třetí etapa, při níž musíme postavit most přes říčku Syrovinku. Teprve tímto krokem propojíme první dvě části. Proto silnice, kterou teď máme v plánu, bude zatím sloužit jen účelově. To znamená, že povede do areálu společnosti. Až v budoucnu dojde ke spojení všech částí, vznikne malý obchvat města," nastínil starosta.

Obyvatelé Bzence a hlavně projíždějící řidiči ale nemusejí mít strach z toho, že by je stavba nové komunikace nějak omezovala. Vznikne totiž tam, kde je nyní pole. Až skončí i třetí a zároveň poslední část plánované výstavby a malý obchvat města bude kompletně hotový, uleví se zejména řidičům, kteří cestují z Těmic, Syrovína a Domanína. „Nebudou muset projíždět přes střed města a vracet se zpět na Kyjov. Jednoduše využijí novou silnici a město tak objedou," upřesnil Čejka.

Plynulejší doprava

Na připravovanou změnu v dopravě se těší například Bohdana Křepinská z Hodonína. Přes Bzenec jezdí do Domanína pravidelně. „Je to rozhodně dobrá zpráva, a to nejenom pro mě. Lidé už nebudou muset projíždět celé město jako doposud. Docela to zdržuje, především kvůli maximální dovolené rychlosti. Další problém je ale poměrně hustý provoz, protože ve městě je velmi často hodně kamionů," řekla šestatřicetiletá řidička.

Více než sedm milionů korun za stavbu druhé etapy obchvatu zaplatí z části městská kasa. Další zdroje poskytne firma, která tak dostane novou příjezdovou cestu do výrobního areálu. Při schvalování této části před dvěma lety však zastupitelé Bzence nebyli zajedno. Někteří dokonce zpochybňovali celou myšlenku objízdné trasy s tím, že místním lidem nic nepřinese.

„Ve městě je spousta jiných cest, které je třeba řešit," uvedla tehdy před hlasováním zastupitelka Erika Suchovská. Pro nakonec bylo devět ze čtrnácti přítomných zastupitelů.