„Už když si děvčata balila exponáty pro cestu na soutěž, byla jsem spokojená. Všechno mělo výbornou úroveň. Pak už záleželo jen na tom, jaká bude konkurence. O kovu medaile rozhoduje určitý počet bodů. Zlatých, stříbrných i bronzových proto může být více. Dvě z našich zlatých dívek byly ve svých kategoriích třetí, jedna získala se zlatou medailí i první místo,“ informovala vedoucí učitelka odborného výcviku oboru cukrář Marie Kučerová.

Poslední zmíněná, Monika Kroupová, dominovala mezi cukráři juniory se zpracováním dortů. „Na soutěž jsem se připravovala přibližně dva měsíce. Pořád jsem dorty připravovala znovu a znovu a podle rad vše vylepšovala,“ zmínila se Monika, pro kterou je první místo v národní soutěži zatím největším úspěchem.

První z dortů byl bílý s karamelovou ozdobou, druhý čokoládový, ten byl nakrojený. Jak upřesnila vedoucí učitelka, jeden z dortů musí být nakrojený povinně, aby byla vidět jeho skladba.

Třetí mezi cukráři juniory pak byla Lenka Wőlfelová. Uspěla se svou expozicí Petit Fours, což je drobné trvanlivé cukroví. Vyrobit musela čtyři různé druhy. Porotce zajala tureckým medem s ořechy a sušeným ovocem, mandlovou makaronkou, mentolovým oplatkem a pektinovým želé. „Za úspěch s Petit Fours jsem moc ráda, protože s tím jsme šli do soutěže vůbec poprvé. Lenku přitom porazila vlastně Monika a na druhém místě byla dívka z pražského Intercontinentalu, která je členkou juniorského národního týmu. Za ní Lenka zaostala jen o pětasedmdesát setin bodu,“ vyzdvihla vedoucí učitelka.

Slovácké ornamenty

Také třetí místo, ale v kategorii zvláštních výrobků pak získala Ivana Polášková s expozicí perníčků na téma slovácké variace. Různé tvary perníků nazdobila polevou přesně v duchu tradičních slováckých ornamentů. „Na zdobení perníků má skutečně vlohy. Ne v každém ročníku se najde žákyně, která by na to byla tak šikovná jako Ivana,“ pochválila studentku učitelka.

Speciální ocenění dostala i bzenecká škola. Dostala cenu za nejlepší školu v oboru. Jednotlivé medaile byly oceněním i pro tamní pedagožky Libuši Maléřovou a Miloslavu Uherkovou, které zmíněné dívky po dobu přípravy vedly.

Všechny spěšné cukrovinky bylo možné v úterý vidět v bzeneckém hotelu Junior, kde byly vystavené u recepce. Perníky a Petit Fours se zřejmě přesunou do vitrín představujících úspěchy školy, dorty ovšem skončí v koši. Nejsou trvanlivé a už v úterý byly po více než týdnu od vyrobení nepoživatelné.