„Letos se sešlo více než tři sta vzorků, ale jsou v mnohem větší míře od profesionálních vinařů. Jde o skutečně skvělá vína, která stojí za to ochutnat," vyjádřil se jeden z pořádajícího Cechu kyjovských vinařů Pavel Navrátil. Jak doplnil, vzorky jsou opět z různých evropských zemí, i když snaha o co nejvyšší zastoupení cizích vzorků je poslední léta spíše menší.

„Nemá význam dávat například jen dva vzorky z Moldávie, raději už se zaměřujeme na špičková tuzemská a slovenská vína. Výstava je tak i zajímavou možností porovnat česká, moravská a slovenská vína," doplnil Navrátil.

Soutěž je otevřena pro tichá vína odrůdy Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré. Jejich hodnocení se uskuteční v sobotu 4. srpna.

Šampiónem Galerie rulandských vín se stane víno, které získá nejvíce bodů. V případě více vín se stejným počtem bodů, pořadatelem vybere pouze jednoho šampióna. Totéž platí o šampiónech jednotlivých odrůd.

Vína ohodnocená osmdesáti a více body obdrží zlatou medaili, maximální počet udělených zlatých medailí je však dvacet procent z celkového počtu vín v jednotlivých odrůdách, to znamená, že bodové hodnocení pro udělení zlaté medaile se může podle tohoto pravidla změnit. Vína se zlatými medailemi získají diplom. Šampion 6. ročníku Galerie rulandských vín v ČR, nejvýše hodnocené víno bez rozdílu odrůdy, obdrží Cenu starosty města Kyjova. Cenu Cechu kyjovských vinařů získá nejvýše hodnocené Rulandské bílé, cenu Vinařského spolku při ČZS v Kyjově obdrží nejvýše hodnocené Rulandské modré a cenu Kyjovské vinotéky obdrží nejvýše hodnocené Rulandské šedé.