Každého příchozího ihned ovane jemná bylinková vůně. Ti, kteří se vydávají na komentovanou prohlídku skladu a výrobny bylinek, si ji užívají dosyta. „Bylo to opravdu zajímavé, ale ta vůně bylinek byla tak opojná, že jsem se těšila, až se nadechnu čerstvého vzduchu,“ směje se návštěvnice Gabriela Bachanová.

Milovníci výšek po překonání několika schodů objevují krásy okolní krajiny z vyhlídky na výsluní. Z ní vede cesta dále na otevřenou střešní terasu. „Když jsme tu byli naposled, tak otevřená nebyla. Je to nádhera,“ užívá si výhled Klára Vrbecká.

Na hlavním pódiu se o zábavu stará moderátor a cimbálová muzika ze Svatobořic-Mistřína. „Už je to pětapadesát let, co tvůj tatínek založil Varmužovu cimbálovku, že?“ ptá se moderátor hudebníka. Ten souhlasně přikyvuje. Poté začínají hrát písničku Za Starů Břeclavů. Návštěvníci za doprovodu poslechu hudby spokojeně ochutnávají čajové specialitky. Na své si zde přijdou ale i jedlíci. Velkou plochu zabírá bio strava, která zahrnuje například houbovou omáčku s knedlíkem, farmářské brambory či špagety obalené v parmazánu.

Píseň hodonínské hardcorové kapely Exit Empire míří na Mars.
Míří na Mars. Hudba kapely z Hodonína

Moderátor se po chvilce opět ujímá mikrofonu a posílá vzkaz návštěvníkům. „Kdo má auto značky Opel, ať si ho jde raději hned zkontrolovat. Aby si náhodou nemusel na zpáteční cestu půjčovat bicykla. Svítí mu totiž světla,“ říká s úsměvem.

Největší radost a spokojenost však číší z nejmladších návštěvníků. Děti zkouší obří houpací síť, dřevěný kolotoč, nebo si užívají divadlo Tři vlasy děda Vševěda.

DENISA MAZOURKOVÁ