„Měli jsme podepsanou smlouvu s krajským ředitelstvím Policie České republiky o tom, že na nás stavbu po jejich odchodu bezplatně převedou. Vláda ale tento záměr přerušila. Všechny podobné policejní budovy totiž musely jít do výběrového řízení," připomenul Jan Hozák, starosta Javorníka. Ten se tak loni přihlásil do soutěže, kterou vyhrála právě javornická nejvyšší nabídka. „Zaplatili jsme více než dva miliony čtyři sta tisíc korun," sdělil starosta.

Pak začali Javorničtí řešit, jak nový majetek využijí. „Rozhodli jsme se, že uděláme garsonky i dvoulůžkové pokoje a část prostor využijeme jako zázemí se službami pro místní," uvedl Hozák.

Vzniklo tak osm bytů, místo pro kadeřnictví, masáže i pro sportovní účely. Tam si zájemci mohou zahrát stolní tenis nebo zaposilovat. K využití zůstaly ještě dvě garáže. „Byty jsou obsazené ze dvou třetin. O dalších nájemcích rozhodneme na úterním zastupitelstvu. Je podaných sedm žádostí. Myšlenka je taková, že garsoniéry pronajmeme starším a jednu necháme v záloze jako obecní byt. Na byty mohou jít samozřejmně ale i mladí," doplnil Hozák.

Milionové opravy

Do oprav se v Javorníku pustili v letošním červenci a skončili v listopadu. „Vyšly nás na téměř tři a půl milionu korun. Dvě stě tisíc jsme dostali z krajského úřadu a nyní ještě čekáme na jednu dotaci," dodal Hozák.

Opravené prostory tamní klubovny využívají maminky z nově vzniklého Mateřského centra Berušky již několik týdnů.

„Před časem jsme poprosily zastupitele o místo, kde bychom se mohly scházet. Nabídli nám právě klubovničku v budově bývalé pohraniční policie. Tu jsme začaly využívat hned, jakmile to bylo možné. Scházíme se jednou týdně a kromě hlavní místnosti máme i umývárnu a chodbu na věci," uvedla Kristýna Kouřilová z Mateřského centra Berušky, do něhož chodí více než deset maminek s dětmi do tří let.

Ty si klubovnu pochvalují. Jak připomněla Alena Zemanová, do teď musely s dětmi až do vedlejší Velké nad Veličkou. „Tam se ale musí po každé návštěvě vše uklidit, protože místo nevyužívá jen mateřské centrum. Prostory v Javorníku jsou perfektní, protože slouží jen pro Berušky," pochválila nadšená maminka.

Javorník není první obcí, která využila budovu, ze které odešla pohraniční policie.

Například v nedaleké Nové Lhotě vzniklo Ekocentrum Karpaty. Přes dva roky se v něm vzdělávají děti ze slovenské i české strany hranice. Budovu před lety odkoupila obec. Ta ji díky dotaci a také za pomoci evropských peněz pak i opravila. Zapotřebí byla nejn nová fasáda, ale i oprava některých místností tak, aby se v nich mohly děti učit. Nová Lhota také nakoupila nábytek, upravila toalety a sprchy.