Ve velkých sadech i v skromných zahrádkách na Hodonínsku jsou stromy obsypané meruňkami. Letošní úroda se opravdu povedla. „Loni jsme byli bez úrody, protože meruňky zmrzly. Vypadá, že si tak stromy zatím odpočinuly a letos si to vynahrazují," řekla agronomka Zdena Pindová ze Zemědělského družstva v Mikulčicích.

Tam hlásí průměrnou až nadprůměrnou úrodu. Podle mikulčické ovocnářky se z jednoho stromu v tomto období intenzivního sběru sklidí i osmdesát kilo meruněk. Záleží ovšem na stáří stromu. „Mám na starosti sad s mladými stromy, takže máme bohatou úrodu," podotkla Zdena Pindová.

I v Kyjově a okolí hlásí zahrádkáři nadúrodu. „Meruněk je velmi mnoho. Bude problém je zužitkovat, pokud nepočítáme pálení meruňkovice. Už teď začíná být problém je prodat," sdělil kyjovský zahrádkář Blažej Zajíc.

Podle něj cena za kilogram meruněk klesla z původních třiceti na cenu kolem dvaceti korun. Někteří pěstitelé prodávají meruňky za osmnáct. Pokud si člověk meruňky sám natrhá, koupí je i za patnáct korun za kilogram.

Pod bohatou úrodou se zatím stromy moc nehroutí. „Zatím si mi nikdo nestěžoval, že by se mu lámaly větve nebo rovnou celý strom. Pokud se ale lámou pod tíhou meruněk, využívají se opěry a větve se přivazují," nabídl radu Blažej Zajíc.

Zdravé plody

Zahrádkáři zatím nehlásí ani vady na plodech. Naopak jsou zdravé a krásné. „Meruňky sice často napadají houbové nákazy, k tomu ale potřebují vlhko. Teď je ale naštěstí sucho," dodal Blažej Zajíc.

Meruňky dozrávají v letošním roce se zpožděním. Podle Zdeny Pindové je to kvůli chladnu, které panovalo na jaře. „Vše se opozdilo o deset až čtrnáct dní. Kvůli tomu nyní řeším problém s brigádníky. Ti, co chodí pravidelně, jsou zvyklí sklízet první dva týdny v červenci. Letos v tu dobu meruňky ještě neuzrály," vysvětlila Zdena Pindová s tím, že brigádníci jsou většinou mladí lidé, kteří si ke konci července chtějí už spíše užívat prázdnin než pracovat.

Meruňky dozrávají nejen opožděně, ale také nerovnoměrně. Například nenavazuje jedna odrůda na druhou, jak tomu obvykle bývá. I tak je většina lidí, kteří meruňky pěstují pro vlastní spotřebu, s úrodou spokojená.

„Meruněk máme opravdu spoustu. Buď je zavařujeme, nebo je dáváme do buchet, marmelády nebo na meruňkovici," vyjmenoval nejčastější způsoby zpracování oranžových plodů nejen na Vracovsku Michael Vrána.

Jiní je ani zpracovávat nebudou. „S meruňkami se především ládujeme ze stromu přímo do pusy," zasmála se mladá konzumentka čerstvého oranžového ovoce Lenka Sárazová.

Ovšem ne všem se letošní úroda meruněk tolik vydařila. „S úrodou spokojený nejsem. Meruňky jsou malé, takže se nedají dát ani do výkupu. Navíc jsou kyselé, takže nic jiného než kořalka se z nich udělat nedá," zlobil se vlkošský pěstitel Jaroslav Němec .

Na meruňky v tekuté podobě si ale lidé ještě chvilku počkají. Pálenice navštívilo jen pár pěstitelů. U většiny plody zatím ještě kvasí v bečkách nebo jiných nádobách.

RADKA KŮŘILOVÁ