Na letošním ročníku mohou návštěvníci ochutnat celkem 440 vzorků, mezi kterými najdou například Sauvignon, Rulandské šedé či růžová vína od mikulčického vinaře Petra Marady. „Dal jsem tam převážně vína ročníku 2015, protože ročník 2016 nám hodně pomrzl a víno z minulého roku mám ještě na kvasnicích, zatím zraje,“ sdělil Marada.

Ten vystavuje záměrně růžová vína starších ročníků. Chce odstranit mýtus, podle kterého se takzvaná roséčka mají pít jenom mladá. „Pokud se chceme srovnávat s tím, jaká vína se pijí jinde než na Moravě, měli bychom na košty dávat i starší zralá vína. To, že se koštují spíše mladá, je současný nešvar spousty vinařů,“ je přesvědčený Marada.

Vítěz letošního koštu v Mikulčicích si odnese dárkový poukaz do vinařských potřeb. Ceny předají bývalí olympionici. „V minulých letech to byl například František Pospíšil, bratři Svojanovští či Dana Zátopková,“ doplnil předseda Hubačka. Velkomoravský košt vín se uskuteční v sobotu od jedné hodiny odpolední v Kulturním domě v Mikulčicích. K poslechu a tanci zahraje cimbálová muzika Lašár.

Parkoviště. Ilustrační foto.
Začala výstavba parkoviště, u nádraží zaparkuje sto třicet aut