Zřejmě od srpna pak přijde na řadu samotná stavba. Kromě hlavní cesty, která bude dlouhá asi tři sta šedesát metrů, se místní mohou těšit na chodník ze zámkové dlažby, a to po pravé straně cesty k S-centru. „Nová bude také dešťová kanalizace, kompletně nové bude také dopravní značení a osvětlení. Součásti projektu jsou i parkové úpravy," sdělil dopravní inženýr z odboru investic a údržby hodonínské radnice Pavel Svoboda.

Sníží se také problematický sklon nájezdu, který dělal problémy především autobusům. Podle Svobody se opravy budou provádět za omezeného provozu tak, aby se lidé mohli dostat do S-centra, rodinných domků, areálu firem i do garáží.

Výstavba nové cesty bude pokračovat i v příštím roce. „Pokud se s hlavní částí stavby začne podle předpokladů koncem srpna nebo v září, tak technologicky není možné udělat během tří měsíců přeložky sítí a další práce. Stavba bude pokračovat plynule bez přerušení, kromě zimy," uvedl místostarosta.

To trochu mrzí místní. „Nová cesta se slibovala už dlouho, takže budu ráda, až tady konečně bude. Je ale trochu škoda, že doba její výstavby nebude kratší," posteskla si tamní obyvatelka.

Město rozvrhlo i financování do dvou let. Vysoutěžená cena překračuje osmnáct milionů korun. Podle Svobody ale v této ceně nejsou započítané náklady na přeložky kabelů, záchranný archeologický dohled a autorský dozor projektanta. Letos by se Na Pískách mělo prostavět zhruba osm a půl milionu korun. „Zatím počítáme s plným financováním ze svých zdrojů," uvedl hodonínský místostarosta.

Problém nové cesty k S-centru se řešil už od jeho otevření v prosinci 2002. Doposud se totiž jezdí po provizorní komunikaci, která vznikla na konci osmdesátých let jako objízdná trasa při výstavě nadjezdu na Brněnské ulici. Na hodonínskou radnici spadl tento problém po zrušení okresního úřadu. „Ten měl totiž komunikaci dát do vyhovujícího stavu, ale nestalo se tak," zavzpomínal Svoboda.

Neexistence kvalitní cesty vadila jak místním, tak především důchodcům z S-centra. Ti postupně sepsali na pět peticí, přesto se jedni nové cesty nedožili, druzí si zlomili některou z končetin. „Na jaře si tady můžeme polámat nohy. Při horším počasí ani nevycházím," přiblížil před časem své zážitky František Nedbalec z S-centra. Výstavbu zdržovaly zejména výkupy pozemků.

V ulici Na Pískách je asi deset rodinných domků, areál firem a především S-centrum se sto čtyřiceti místy a více než devadesáti zaměstnanci. Taky odtud vede cesta k několika garážím.