Vízum mu ale dvacátého července končilo, tak požádal o prodloužení o další tři měsíce. „Do začátku září bych vydělával a potom se vydal na jih do Vietnamu, v Laosu si koupil loď a plavil se po Mekongu do Kambodže," představil svůj plán hodonínský dobrodruh.

Jenže vízum nedostal. „Vyřizující úředník správně pojal podezření, že v Číně načerno pracuju, a za mých sto šedesát jüanů jsem tak dostal pouze velkorysé čtyři týdny na to, abych zemi opustil," napsal Balga.

Tak si ještě ten večer koupil letenku ze Šanghaje na Aljašku a šestnáctého srpna ho už nedůvěřivě zkoumal imigrační úředník v Seattlu. „Bez zpáteční letenky tě prostě nemůžeme pustit," uslyšel při výslechu.

Nakonec jej ale do Spojených států pustil a Balga tak mohl doletět až do největšího města Aljašky Anchorage. A odtud se na kole rozjel na sever. „Po miliardové Číně jsem tu byl naráz úplně sám. Mapa sice ukazovala nějaká města, ale dost často jsem si ani nevšiml, že jimi projíždím. Bylo to většinou jenom pár srubů schovaných v lese u silnice. A pak zase následovalo sto mil divočiny," poslal další pouť hodonínský rodák.

Musel dávat pozor na medvědy. „Ráno a večer je potřeba být hladový, protože vařit si ve stanu je tutová medvědí pozvánka na hostinu," upozornil.

Jeho zašlápnutí směřovala do Stampede Trail v Healy, na této stezce v Magickém autobuse 142 skončil život legendárního stopaře Chrise Johnsona McCandlesse. Cesta byla tak náročná, že při brodění Matěji dokonce uplavalo kolo.

Přesto na plánované místo dorazil. Následně za šest dnů ujel tisíc kilometrů. V Toku se pak rozhodl stopnout si auto ve směru na Vancouver.

Zastavil mu malý Indián Dwayne, který jel v pick-upu s manželkou, synem a rodinnou přítelkyní. Cestovatel z Moravy dostal místo na korbě a k tomu pivo od hostitele. „Kupodivu Dwayne věděl, kde leží Česká republika. A také že jsme držitelé světového rekordu v počtu ročně vypitých piv na hlavu, což vedlo k tomu, že mě hecoval, abych mu ukázal, jak tedy u nás pijeme," pousmál se čtyřiadvacetiletý mladík.

Poté se dostal do Takhini River, které leží padesát kilometrů od yukonského hlavního města Whitehorse.