„Hlavní myšlenkou alejí života je, propojit místní s okolní přírodou. A to tak, že se vytvoří jejich úzký vztah k ní již od dětství. S každým narozeným dítětem se totiž nabízí možnost zasadit další strom, který mu připomene místo, kde má kořeny, kde lze žít a kam se vracet," přiblížila cíle Jana Brodecká z koordinačního místa české Aliance půdy.

Alej života funguje v České republice již několik let. Nová Lhota se do projektu zapojujeme prvně. Připojí se k ní i Tvarožná Lhota, Radějov, Louka a Suchov. Obce spojuje podobný vztah ke krajině.

Projekt funguje tak, že rodiny s dětmi mohou poblíž obce zasadit svůj vlastní strom. Většinou jde o lípu srdčitou. „Může jim pak připomínat, že jsou součástí krajiny a že mohou ovlivnit, jakým směrem se bude její vývoj ubírat," dodala Brodecká.

Podle starostky Tvarožné Lhoty Martiny Bílové se obec k Aleji života připojila především kvůli jejímu ekologickému přínosu. „Chystáme se vysadit patnáct ovocných stromů, a to podél cyklostezky do Strážnice. Zvolili jsme hlavně třešně a samozřejmě i oskeruše. Ovocné stromy jsme si zvolili proto, že jejich plody mohou posloužit turistům a cyklistům," nastínila důvody výběru Bílová. Ve Tvarožné Lhotě se lidé sejdou ve čtrnáct hodin.

Už od devíti hodin ráno mohou podpořit množství stromů v krajině Bílých Karpat lidé v Radějově. Nápad se totiž zalíbil také tamnímu starostovi Martinu Hájkovi. „Myšlenka, že když se narodí dítě, zasadí se strom, je krásná. Také proto u nás vysadíme pět lip a pár ovocných stromů podél břehu potoka Radějovka. V místech nám dožívají ořechy, takže je touto formou obměníme," řekl Hájek. V Radějově zároveň vysadí vrbové proutí. Obec sehnala třímetrové pruty, ze kterých vzniknou v místní farní zahradě živé vrbové stavby.

V Nové Lhotě chtějí v projektu pokračovat i v dalších letech. Nebude to ale každoročně. „Napadlo nás, že jednou třeba za tři, čtyři roky pořídíme stromy a s rodiči, kterým se v tomto období narodí děti, stromy vysadíme. Samozřejmě zapojíme i ty nejmenší, aby si výsadbu užili," sdělil novolhotský starosta Antonína Okénka.

Rozkvétat bude také náměstí ve Veselí nad Moravou. Ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček uvedl, že střed města doznává v poslední době řady změn. „Rozhodli jsme se proto oživit truhlíky, které doposud zejí prázdnotou a zároveň dát příležitost nejen místním, aby se podíleli na podobě svého blízkého okolí," vyjádřil se Blažíček.

Kromě Veselanů se do akce zapojí i místní domeček, základní umělecká škola či Skauti. Ve Veselí nakoupili macešky, gazánie, tagates, karafiáty a kopretiny, které mají lidé možnost v sobotu a v neděli vždy od devíti dopoledne do čtyř hodin odpoledne vysadit do velkých betonových květináčů.