Hodoníská charita pomáhá také v českých vesnicích v rumunském Banátu. „Počátek naší pomoci se datuje k roku 2006. O té doby se nám například podařilo zavést v pěti vesnicích pečovatelskou službu, zrekonstruovat Dům sociálně zdravotních služeb ve Svaté Heleně, dlouhodobě materiálně pomáháme Dětskému domovu v Pietroasa Mare, dětem ve školách pomáháme s vybavením školními potřebami, starým lidem zajišťujeme nezbytné léky," vyzdvihl přínos hodonínské charity její ředitel Václav Salajka.

Těsně před loňskými Vánocemi se charitě podařilo sehnat do Banátu kompletní vybavení zubní ambulance. „Od letošního roku tam budou čeští lékaři poskytovat ošetření," podotkl Salajka.

Hodonínská charita ale především působí ve sto čtrnácti obcích Hodonínska, Bučovicka a Slavkovska. „Dáváme práci sto třiceti lidem a dva tisíce osm set je v naší péči," upozornil ředitel.

Za dvacet let existence se hodonínské charitě podařilo zřídit například centrum prevence drogových závislostí, domov pokojného stáří, sociálně právní poradnu, dobrovolnické centrum, poradenskou a informační činnost pro cizince, domov pro matky s dětmi, noclehárnu pro děti bez domova, poradnu pro ženy a dívky, rodičovské centrum či rozšířit pečovatelské služby.

Dvacetileté výročí charita oslavuje i prostřednictví Dne charity. „Každoročně se v průběhu září nebo října přidáváme k této celostátní kampani. Úkolem akce je seznámit širokou veřejnost s činností charity a zajímavou formou představit zájemcům jednotlivá pracoviště a zařízení," uvedla Holešínská.

Během Dne charity pořádá hodonínská charita Dny otevřených dveří a výstavy prací jednotlivých zařízení, a to obvykle kolem svátku svatého Vincence z Pauly (27. září), patrona charitních zařízení. Letos se Den otevřených dveří uskuteční ve středu 26. září od 13.00 do 16.00 v Mutěnicích, Ždánicích, Šardicích a na několika místech v Hodoníně. „Rádi uvítáme kohokoli, kdo má zájem zjistit, v čem spočívá naše činnost, komu a jak se snažíme pomoci, jaké je naše zázemí a podmínky k naší práci," dodala Holešínská.