„Času je ale čím dál méně, protože přibývá práce na domku, takže se k nějakému odpočinku už skoro nedostanu. Místo, kde chata leží, je ale pěkné, takže kdo ví, možná se tam jednou přestěhuji na stáří," pousmál se sympatický Strážničan.

Kromě těch, kteří jezdí na chatu či chalupu o víkendu či o svátích, jsou ale i takoví lidé, kteří mají v odpočinkové lokalitě trvalé bydliště. Že jich přibývá, potvrdil starosta Radějova Martin Hájek. Na katastru jeho obce leží rozsáhlá rekreační oblast.

Podle Hájka se v ní nachází celkem čtyři sta padesát chat. „Trvale přihlášených máme pět lidí. Žijí tam ale i ti, kteří tam přebývají celoročně, ale trvalý pobyt mají napsaný jinde. Přitom před pěti lety tam měl nahlášené stálé bydlení jen jeden člověk," sdělil starosta.

Také upozornil, že zájemců, kteří chtějí v rekreační oblasti stavět chatu, je stále dost. „Každý rok jich na úřad přijde kolem deseti. Zájem je, ale od osmdesátých let je na tomto území uzávěra, takže se stavět nesmí," uvedl Hájek. Katastr obce totiž leží v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Obdobnou zkušenost mají také ve Tvarožné Lhotě, tedy v obci, pod kterou spadá rekreační oblast Lučina. Podle starostky Martiny Bílové má nyní v lokalitě nahlášené trvalé bydliště dvaadvacet lidí. „Zaznamenali jsme, že se na Lučině dočasně a střídavě přihlašují k trvalému pobytu jedinci, kteří tím řeší svou obtížnou životní situaci a vyhýbají se tak exekucím v polozbořených chatách," upozornila na tamní situaci Bílová.

A doplnila, že celoročně na Lučině žijí nejen muži v důchodu, ale i mladí, kteří dříve bydleli od Dolních Bojanovic přes Strážnici až po Zlín. Starostové se přitom shodli, že je v chatových oblastech trápí nejvíc odpadky. „Problém je nejen jejich vývoz, ale také nám přibývá případů, kdy někdo věci vyhodí do příkopu," uvedla Bílová s tím, že na Lučině je celkem 392 chat.

Obdobné těžkosti řeší i Radějovští. Lidé přitom podle Hájka platí ročně pět set korun na chatu. Náklady na vývoz odpadu však částka nepokryje. „Stává se nám, že sotva vyvezeme kontejner, někdo nám do něj hodí sedačky i koberce. Prostě věci, které tam nepatří," poukázal starosta.

Říct, kdo za přeplněné kontejnery může, je podle něj těžké. „Zatím jsme ještě nikoho nechytili, takže to mohou být chataři, různí podnikatelé i místní. Kvůli posledně jmenovaným jsme v obci zavedli dvakrát ročně svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu," dodal Hájek.