Lidé v obci mají za sebou první etapu uzavírek kvůli opravám krajské silnice mezi Čejčí a Mistřínem. Kdy začne ta druhá?
Ta nás čeká od začátku března do konce srpna. Hlavně se u nás bude pracovat na dvou mostech. Uzavřená bude část po Hovorany. Už teď z toho máme hrůzu, protože při první uzavírce řidiči nedodržovali zákaz vjezdu. Kamiony si u tu zkracovaly cestu. Bylo to velmi náročné období. Zdálo se mi, že provoz byl daleko silnější, než je teď. Bylo to šílené. I když tady byly kolony, tak to lidé zvládali poměrně dobře. Chtěli bychom při této rekonstrukci vybudovat chybějící chodník ve středu obce. Za pekárnou, podél hlavní silnice. Navíc bychom to tam rádi nasvítili, protože veřejné osvětlení tam chybí. Chodník máme povolený, u veřejného osvětlení čekáme na povolení od úředníků.

Když se přesuneme k aktuální situaci, proti šíření covidu máte v kanceláři i plexisklo, zároveň na obecních webových stránkách stále výzva k pomoci důchodcům. Funguje dál u léků i potravin?
Funguje to samozřejmě podle zájmu občanů. Máme u nás díky dotaci z ministerstva práce a sociálních věcí zaměstnanou sociální pracovnici. Původně měla být ve škole, ale tam v současnosti nemůže. Máme tak každý týden v pondělí a ve středu odpoledne v obecní knihovně zřízenou občanskou poradnu. V ní pak sociální pracovnice provádí registrace obyvatel starších osmdesáti let. V případě zájmu jezdíme pro léky. O nákupy a obědy ale starší lidé příliš zájem neměli.

Návrh venkovního muzea těžby lignitu v Šardicích.
Muzeum těžby lignitu v Šardicích: nabídne pohyb i relax. Podívejte se

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkA jaký měli zájem o očkování?
Nemají. Velice se bojí. Před měsícem jsme měli poradu starostů v Kyjově. Koordinátor nám tam vše vysvětlil. Po návratu jsem šla za naším obvodním lékařem. Ten mi řekl, že bude očkovat, pokud se mu sežene vakcína. Naši občané by se chtěli očkovat tady, nechtějí nikam jezdit. Původně měli dokonce naši senioři jezdit do Hustopečí. Například jsem se ptala na zájem o očkování v našem domově pro seniory. Zájem o ně ale nemají, bojí se.

A obecnímu úřadu se covid vyhýbá?
Ano. Měli jsme menší problémek minulý čtvrtek. Volala mi ředitelka, že nám hygiena zavřela školu. Nebyla to ale pravda, šlo o omyl. Takže v pátek mohly děti z první a druhé třídy zpátky do školy.

Když se přesunu k dlouhodobějším záležitostem, tak možná i přespolní zaujmou na webu obce informace o přípravě stavebních míst v trati Kostelisko. O co jde?
O lokalitu nad obcí, kde jsou parcely pro dvaadvacet rodinných domků. Budou tam pozemky dosti velké, šest set, sedm set i více metrů čtverečních. Také tam má být řadovka, zřejmě pro starší stavebníky, kterým budou stačit menší domečky. Máme už požádané u energetiků o přeložku elektrického vedení. Na můj vkus jde ale všechno příliš pomalu. Lidé by už rádi stavěli, o což je dost zájemců. V příštím roce bychom to chtěli rozjet.

Přiblížíte i další lokalitu, kde se plánuje výstavba?
V minulém roce jsme vybudovali vodovod v části u hřbitova, což je lokalita BI13, kde by mohlo stát osm domečků. Jenže pozemky jsou tam soukromých majitelů. Tam by také mohla být řadovka. Zatím tam stojí jeden dům, stavět se bude druhý.

Další lokalita je u cyklostezky na Hovorany. Nyní tam čekáme na připojení plynu. Vybudovali jsme tam vodovod i kanalizaci. Letos bychom tam měli dodělat chodníky a přístupovou cestu za domy.

V domech často žijí rodiče s dětmi…
Chystáme investici do školky, v níž máme šedesát dětí. Na ministerstvu pro místní rozvoj jsme požádali o dotaci na revitalizaci budovy. Hodnota díla je skoro osm milionů korun. Školka je z roku 1983. Dosluhuje tam veškerá elektoinstalace. Začali bychom však s kanalizací a napojením na vodu. Teď se vyřizuje stavební povolení.

Městské kulturní středisko v Kyjově. Zde má od středy zahájit provoz očkovací centrum. Denně se tady má naočkovat 240 lidí.
Pacienty s koronavirem budou v Kyjově nově léčit v prostorách urologie

A jak je na tom základní škola?
Velice musím poděkovat místní akční skupině Kyjovské Slovácko, protože přes ní se nám podařilo získat dotaci na rekonstrukci učebnu fyziky a chemie. Takže ji máme úplně novou. Součástí projektu za čtyři miliony korun byla i dotace na bezbariérovost, takže máme ve škole i schodolez. V přízemí pak bezbariérové WC. Nyní jsme ještě žádali o dotaci na novou učebnu jazyků. Postoupili jsme do dalšího kola, takže bychom mohli dotaci dostat. Také bychom chtěli družinu přestěhovat do školy, kde se nám uvolnil byt.

Nové byty máte i domě pro seniory. Jak se vám podařilo zaplnit všech devět bytů?
V termínu jsme to stihli. Nebylo to ale lehké kvůli přísným podmínkám dotace, kdy žadatel nesmí mít žádný majetek a musí být starší pětašedesáti let. Nyní ale již vedeme pořadník dalších uchazečů. Máme ještě dalších jedenáct bytů, ve školce a naproti domu seniorů máme další bytový dům.