Kandidáti hodonínských Nezávislých získali při posledních volbách dohromady téměř čtyřicet tisíc hlasů a byli ve dvou ze tří koalic. Podle jejich lídra Igora Taptiče začíná předvolební kampaň hned po volbách. „Lidé totiž vnímají víc, co pro ně dotyčný udělal, než záplavu řečí a slibů, kterými jsou zahrnutí před tím, než se rozhodnou. Jsou zvlášť citliví, pokud mají zkušenost, že kandidát sliby nikdy nenaplnil. Období, kdy jsme měli možnost významně ovlivňovat dění v našem městě, bylo snad tou pravou volební kampaní," řekl Taptič.

Ten pravděpodobně povede Nezávislé i do letošního volebního klání. Kandidátka zřejmě dozná určitých změn, a to v návaznosti na zkušenosti z minulých komunálek. „Volební úspěch pomůže velmi rychle odhalit ty, kteří snadno zapomínají na sliby a své kolegy pro osobní prospěch. Ztráty nás ale očistily a noví lidé naopak posílili. Jsem rád, že je mezi námi spousta mladých, a už přesto takových, kteří něco dokázali. Vážíme si také toho, že se k nám více než dříve hlásí lidé sami," sdělil bývalý hodonínský starosta. Ústředním tématem volebního programu Nezávislých pro další čtyři roky je potřeba dát město do pořádku. K tomu vede cesta, jak uvedl lídr kandidátky, přes vítězství ve volbách.

Lépe je na tom Sedmadvacítka nezávislých v Kyjově. Ti mají v zastupitelstvu dlouhodobě nejsilnější pozici s jedenácti členy. I tam je horkým favoritem na nejvyšší místo na volebním lístku poslední lídr. „Budu usilovat o to, abych získal důvěru kolegů být v čele Sedmadvacítky. Každé čtyři roky se snažíme kandidátku oživit novými osobnostmi a ty se objeví i tentokrát," uvedl kyjovský starosta František Lukl, který ještě nedávno vedl i ministerstvo pro místní rozvoj.

Zároveň upozornil, že Sedmadvacítka má poměrně velkou základnu. „Chceme dosáhnout maximálního výsledku a navázat na dobrou práci, kterou jsme udělali v posledním období," řekl Lukl. Jak dále uvedl, stěžejními záměry jeho sdružení je pro příští volební období vylepšení sídlišť, což se týká parkovacích ploch, úpravy zeleně a dětských hřišť. Situace kolem vedení kyjovské nemocnice se má podle něj vyjasnit ještě do voleb.

V naprosto jiné pozici jsou veselská nezávislá uskupení. Při volbách v roce 2006 se do zastupitelstva dostaly čtyři nestranické bloky. Po posledních volbách v něm zůstala jen Veselská volba 2002. Ta se připravuje i na ty letošní. „Už jsem oslovil několik lidí a chystám volební program. Musíme ale ještě absolvovat petici, abychom mohli vůbec kandidovat, což u nás představuje asi devět set podpisů," vysvětlil bývalý místostarosta Vilém Reichsfeld.

Veselská volba 2002 při první volební účasti získala tři mandáty, poté dva a nyní má jednoho zastupitele. „Nyní bychom za úspěch považovali dva. Na kandidátku bych chtěl dostat hlavně mladé lidi. Vzhledem k atmosféře ve společnosti, ale i obavám mnohých lidí vystupovat pod svým jménem je v současnosti nelehké přesvědčit je k politické aktivitě," sdělil Reichsfeld s tím, že klíčovými tématy pro předvolební kampaň ve Veselí bude sociální a sportovní oblast a zřejmě i zámek. Veselská volba podle něj začne se sháněním signatářů na začátku jara. Ty potřebuje kvůli tomu, že nemá registraci politické strany či hnutí. Naopak jiní nezávislí tuto podmínku plnit nemusí. „Formálně jsou politickou stranou," vysvětlil politolog Stanislav Balík. Ten zároveň upozornil na jejich výhody. „Nemohou být spojovaní s celostátní politikou strany. S tím má problém stále větší počet komunálních politiků. Byť jsou sebelepší, tak těm z ODS otloukají o hlavu Nečase a těm z ČSSD Grosse či Paroubka. Také nejsou vázaní stranickými postupy při sestavování kandidátek. Ale nemají peníze z celostátního ústředí," dodal politolog.