Letos jsou oproti loňskému roku podle hygieniků pro koupání v přírodě ideální podmínky. „Důvodů může být hned několik, ale přisuzujeme to především chladnému jaru a také vytrvalým dešťům a povodním. Díky tomu totiž nedošlo k rozvoji nežádoucí biologie a vodní nádrže se propláchly," uvedl Miroslav Staněk z krajské hygienické stanice se sídlem v Brně.

Na Hodonínsku hygienici monitorují koupací oblasti Lučina a bohuslavický biotop. Vodu zatím v sezoně kontrolovali až pětkrát. Pokaždé byly hodnoty výborné. Podle nich je dobrá kvalita vody nejspíš i v ostatních přírodních vodních areálech. Například na Lužáku nebo jezerech u Moravského Písku či Veselí nad Moravou. Taková místa už ale nekontrolují. Koupání v nich tedy nedoporučují.

Správcem přehrady na Lučině i přilehlé rekreační oblasti je Tvarožná Lhota. Před pěti lety vytvořila u nádrže záchytné minijezírko. To zajišťuje, aby do velké koupací nádrže přitékala jen čistá voda. „Pomáhají tomu i vysazené bahenní rostliny, které zachycují kaly," sdělila starostka Tvarožné Lhoty Martina Bílová.

Ze studny

Kromě klasických koupališť mohou lidé v regionu už tři roky navštívit biotop v Bohuslavicích u Kyjova. Tamní voda není chlorovaná, provozovatelé ji čerpají ze studny. Právě to ale vloni způsobilo velký problém. Při jedné z bouřek se totiž do studny dostaly splašky.

Technické služby, které biotop spravují, jej musely zavřít, vodu vypustit a celý pak vydezinfikovat. „Letos jsme vodu pro jistotu napustili z vodovodu. Vzorky ze studny nyní děláme pravidelně. Předtím jsme si je nechali udělat jen před sezonou. Riziko toho, že se podobný případ stane znovu, je minimální," sdělil Vladimír Šimeček, který má na starosti kyjovský biotop i koupaliště.

Lidé už si podle něj do přírodního koupaliště našli cestu. Jde ale o jiný druh návštěvníků než jsou ti, kteří vyrážejí na klasická koupaliště. Nevadí jim totiž, že voda není chlorovaná. „Z Brněnska k nám jezdí spousta chalupářů, kteří se sem zajdou okoupat. Kolem vedou cyklostezky, to se zde pak zastaví turisté. Často k nám chodí i tábory. Areál je totiž přehledný a je snazší děti uhlídat," sdělil Šimeček.

Letní teploty očekávají meteorologové i v následujících dnech. Do neděle by měly překročit třicítku. Další nejteplejší týden bude podle předpovědi od šestadvacátého srpna do prvního září.