Podstatně více možností, jak trávit volný čas, získají už v pondělí lidé na jižní Moravě. Po nejnovějším vládním rozvolnění protiepidemických opatření zamíří třeba do wellness center nebo hudebních klubů. Na hradech a zámcích mohou jít na skupinové prohlídky. V zoologických a botanických zahradách je omezí pouze při vstupu do vnitřních pavilonů.

Lidé se po řadě měsíců vrátí do vnitřních prostor restaurací a kaváren, dosud mohli pouze na zahrádky. Rozhodnutí uvítali třeba v podniku Štatl na náměstí Svobody v centru Brna. „S pondělním otevřením počítáme, jsme na něj už dopředu připravení. Veškerá nařízení budeme dodržovat. Situace mi ale přijde postavená na hlavu, když venku na slavnostech na náměstí sedí u jednoho velkého stolu deset lidí a nikdo to neřeší,“ řekl majitel Pavel Podsedník, který zároveň vlastní i podnik U Kozáka v brněnských Žabovřeskách.

Pokochat se krásou perel v ceně milionů korun mohou lidé ve výlohách šperkařství Halada v centru Brna.
Tuto značku nosí i královna Alžběta. Perly za miliony jsou teď k vidění v Brně

Na nové možnosti trávení volného času se těší také Brňanka Veronika Paceltová. „Co nejdřív chci vyrazit na výlet do Mikulova a kromě dalšího tam navštívit co nejvíc kaváren, které potkám,“ nastínila mladá žena.

Pondělní rozvolnění se týká také bazénů a koupališť. Do této kategorie spadá i Aqualand Moravia v Pasohlávkách na Brněnsku, který je kvůli pandemii zavřený už déle než deset měsíců. První návštěvníky tam však přivítají až 10. června. „Areál musíme ještě na otevření připravit. Třeba bazény ale už máme napuštěné. Staráme se o ně tak, že už nyní jsou připravené na koupání,“ sdělila mluvčí Aqualandu Karolína Křenková. Příchozí se letos mohou těšit na novinku v podobě nového dětského areálu.

Momentálně pro nastávající letní sezonu hledají posily. Shánět je začali ještě před pátečním rozhodnutím vlády. „Jde o plavčíky, pracovníky wellness, obsluhu občerstvení nebo pozice v hotelu Aqualand Inn,“ upřesnila Křenková.

Vyhlídková restaurace Grand Prix v brněnských Kohoutovicích.
Brňané nahlédnou do nepřístupných budov, třeba do vyhlídkové kavárny Grand Prix

Měsíce dlouhého čekání skončí v pondělí provozovatelům hudebních, tanečních nebo společenských klubů. Kromě dalších omezení však v jejich podnicích nesmí hrát živá hudba a hosté tančit.

Bez lidí zůstane i nadále třeba hudební podnik Sono Music Club, kde ještě zvelebují některé vnitřní prostory. „Už loni jsme si vyzkoušeli, že dělat diskotéku do deseti večer nefunguje. Na srpen připravujeme letní akci v zahradách augustiniánů na Mendlově náměstí, což je lepší, než dělat teď něco na půl. Nynější nastavení podmínek vnímáme jako polovičaté řešení,“ řekl mluvčí klubu Adam Pitrocha.

OMEZENÍ POČTU LIDÍ

Vnitřní prostory restaurací:

- u jednoho stolu maximálně 4 lidé
- v místnosti tolik hostů, kolik je míst k sezení

Venkovní bazény, koupaliště a brouzdaliště:

- až polovina kapacity

Zoologické a botanické zahrady:

- areály jsou bez omezení počtu návštěvníků ve venkovní části

Hrady, zámky, muzea:

- povolené až třicetičlenné skupiny