Z východu Čech přivezly jak putovní pohár pro absolutní vítězku, tak Cenu Milana Burdy pro nejlépe hodnocenou školu. „Každoročně dosahujeme výborných výsledků, ale letos jsem uspěly ve všech kategoriích," říká nadšená Libuše Maléřová, vedoucí učitelka odborného výcviku pro obor cukrář ze Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví ve Bzenci.
Nejjasněji zářila studentka druhého ročníku Barbora Petrová ze Strážnice. Zvítězila nejen v juniorské kategorii, ale také celkově, když získala nejvyšší počet bodů ze všech 220 soutěžících. Připravila moderní Petit Fours doplněné čokoládovými monumenty s karamelovými květy. „Petit Fours jsou malé bonbóny, jejichž velikost nepřesáhne dva centimetry. Nachystala jsem čtyři druhy, čokoládový bonbón s náplní vaječného likéru, další byl s tureckým medem, pektinové želé z malin a rumová pralinka," popisuje jednotlivé části kompozice Čtvero ročních období vítězka, která se cukroví věnuje nejen ve škole. „Doma peču dorty. Na cukrářství mě hodně baví pečlivá ruční práce," svěřuje se Petrová.
Další cenné kovy přivezly do Bzence její čtyři spolužačky. S bronzovým pásmem odjížděly z Hradce Králové Kateřina Kulyková a Simona Brablcová. Obě připravily čokoládové dorty s výkroji zdobené mozaikou. „Je z hořké a mléčné čokolády, potažené modelovací hmotou a nahoře je karamelová ozdoba," pyšní se Kulyková.
Výjimečný třípatrový dort s kočkou a cylindrem připravila Jana Lednová. „Barvy jsem nanášela technikou Airbrusch, dokreslovala jsem to štětcem a vše doplňují karamelové květy na téma Alenka v říši divů," popisuje Lednová dort, který komise zařadila na třetí místo v kategorii Cukrář umělec.
Ještě o jednu příčku výše se umístil monument Hry o život z karamelu foukaného i taženého od Kateřiny Jurčekové. Komise hodnotila hlavně kreativitu a originalitu, obtížnost technik, dodržení zadání a celkový vzhled.