„Čtečku knížek máme ovšem zatím jen pro prezenční půjčování. Lidé si ji domů ještě neberou. Aby si ji lidé mohli půjčovat domů, musí dojít ke změně knihovního řádu, který je nachystaný a budu jej předkládat městské radě na schválení," upřesnila ředitelka hodonínské knihovny Hana Šimonová.

Odnést si knihu v elektronické podobě domů by však čtenáři mohli už na podzim. Podle ředitelky ale zájem o půjčování elektronických knížek není nijak velký. „Řešili jsme to i s řediteli dalších knihoven. Lidé čtečku spíše vyzkouší na místě, když třeba zvažují její koupi. Před rokem na čtečku byly dokonce pořadníky, zájem však opadl. Jinde i u nás," řekla Hana Šimonová.

Zájemce o půjčení čtečky domů sepíše s knihovnou smlouvu a vráti-li ji poškozenou, musí škodu uhradit. Takový je alespoň prozatímní plán knihovny. „Uvidíme však, jak to rada schválí," zdůraznila ředitelka.

V jiných knihovnách regionu čtenáři elektronickou knihu neseženou. „K dispozici máme pouze běžné knížky. Jestli čtenářům nabídneme v budoucnu i knihy v elektronické podobě, zatím neplánujeme. Teď řešíme jiné problémy, jako je například rekonstrukce celé knihovny," informovala vedoucí té veselské Eva Machalová.

Ilustrační foto.Zatímco knihovna ve Veselí nad Moravou neplánuje, že by svým čtenářům čtečky knih nabídla, v Kyjově jde je jen o otázku času. „V knihovně máme jednu čtečku, kterou jsme získali od města a je zatím ve zkušebním provozu pouze pro zaměstnance. Veřejnost zatím tuto možnost nemá," sdělila ředitelka kyjovské knihovny Marie Ježková, která zmínila i další novinku.

„Od prvního září budou mít naši čtenáři možnost přístupu do celého knižního fondu přes aplikaci na chytrém telefonu, takže se do něj mohou dostat třeba na cestách," podotkla ředitelka.

Právě při cestování využívají lidé knížky v elektronické podobě. „K Vánocům jsem dostala elektronickou knížku a využívám ji zejména na cestování. Každý den totiž jezdím do práce v jiném městě. Čtečka je praktičtější a skladnější, lepší než tahat plný batoh knížek," řekla například čtenářka Markéta Miklová. I přes denní čtení elektronické knížky si však nemyslí, že je tato forma lepší. „Přece jen opravdová knížka něco váží a především voní. Ovšem čtu většinou několik knížek najednou, takže čtečka mi vyhovuje," dodala Markéta Miklová.

Mezi čtenáři je však i řada těch, kteří elektronické čtečky odmítají a jsou věrní klasickým knihám. „Čtu často a jedině klasické knížky, které voní. A to jak staré knížky z knihovny, tak ty nové. Elektronická knížka je sice skladná a praktičtější, ale chybí jí pravé kouzlo knihy," zamyslela se Věra Osičková.

Právě skladnost je hlavní výhodou i pro další čtenáře. „Mohu si díky elektronické podobě knih vzít spoustu titulů na dovolenou a nemusím složitě vybírat. Jediné, co mi dnes na elektronických knihách skutečně vadí, je jejich pořizovací cena. Přijde mi nehorázné požadovat za digitální kopii stejnou či jen o třetinu nižší cenu, když náklady na tisk jsou nulové," řekl Karel Ling z Hodonína, který by uvítal možnost koupení klasické knihy s její digitální kopií. „Přesto raději čtu knihy klasické, dávám přednost kontaktu s papírem a jeho vůni," dodal Karel Ling.