Cukrářský duel o Moravský pohár mohl začít ve bzeneckém hotelu Junior. Svou dvoudenní sedmihodinovou práci představily dvoučlenné studentské týmy ze Bzence, Brna, Kroměříže, Třebíče, Třešti na Jihlavsku, Mikulova a Slavkov u Brna. „Máme i mezinárodní účast, a to z Bratislavy,“ podotkla za organizátory vedoucí učitelka pro obor cukrář Libuše Maléřová.

V pořadatelství Moravského poháru se bzenecká Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví, střídá s kolegy z Brna a Kroměříže. „Soutěž hodnotí tři certifikované komisařky. Soutěžící v časovém limitu sedm hodin vyrábí slavnostní dort, tři druhy dezertů a monument z jedlých materiálů. Ze všeho pak připraví prezentaci,“ přiblížila bzenecká pedagožka, která prozradila i cukrářský trumf své školy. A tím je práce s karamelem.

Mistryní ČR v profesionální pedikúře se stala Michaela Hůlková ze Slovácka
Mistryní ČR v profesionální pedikúře se stala Michaela Hůlková ze Slovácka

Domácí Bzenec reprezentovaly studentky třetího ročníku. Dezerty byly v detailní péči Petry Rubanové a dort krášlila Natálie Malíková, která na loňském Gastro cupu v Hradci Králové získala maximální počet bodů a přivezla tak prestižní putovní pohár. Dvojice zručných dívek měla na domácí půdě společnou premiéru. „Byly sehrané a dobře sladěné. Jsem určitě spokojený, myslím, že se jim to povedlo. Teď už je to jen o tom, aby to oslovilo porotu,“ přál si vedoucí bzeneckého týmu, mistr Michal Jagoš.

Obě domácí cukrářky prozradily, že k oboru tíhly už před střední školou a také to, že jejich sladkosti chutnají i doma.

Výsledky
1. místo: Střední škola Brno, Charbulova
2. místo: Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec (Natálie Malíková a Petra Rubanová)
3. místi: Střední škola hotelové a služeb Kroměříž

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obří zájem o čerty v Hodoníně, krampusové se usadili v Bažantnici

Zdroj: Deník/Lukáš Ivánek