Czech Point. Od prvního ledna se tato dvě cizí slova objevila na dveřích mnoha obecních úřadů. Jeho služby nabízí většinou radnice, které mají matriku, ale pouštějí se do toho i menší obce. Systém, jenž vytvořilo ministerstvo vnitra, má zrychlit vydávání důležitých dokumentů.

„Lidé si na to zvykají. Většinou chodí s žádostí o výpis z rejstříku trestů a zamíří ze zvyku za matrikářkou. Ta je posílá na Czech Point. Ušetří jim čtrnáct dnů, protože výpis dostanou okamžitě,“ popsal první dny fungování služby starosta Moravského Písku Jan Tihlařík.

Pokud člověk přijde s platným občanským průkazem nebo s pasem, nečeká déle než deset minut. Přitom zaslání stejné listiny dosud trvalo úřadům třeba dva týdny.

Kdo si ale myslí, že veškerou komunikaci s úřady omezí jen na toto místo, je na omylu. Czech Point zatím vydává výpis z obchodního a ze živnostenského rejstříku, z katastru nemovitostí a z rejstříku trestů. V budoucnu se tu řidiči dozví, jak jsou na tom v rámci bodového systému. Pasy nebo občanské průkazy tu však nezískáte.

„Loni jsem potřeboval na počkání výpis z rejstříku trestů a musel jsem do Brna. Teď je to úplně ideální. Ještě lepší by bylo, kdyby spolu úřady spolupracovaly i v dalších oblastech. Pracuji v Hodoníně, ale bydlím v Moravské Nové Vsi, proto musím pro některé doklady do Břeclavi,“ řekl jeden ze žadatelů Jaroslav Hyjánek.

Na městském úřadě v Hodoníně mají bohaté zkušenosti s vydáváním výpisů nejen českým občanům, ale také Vietnamcům, Izraelcům nebo Makedoncům.

„Drtivá většina lidí odsud odchází s listinou, kterou potřebuje. Výpis nedostanou hned jen v případě, že je systém přetížený nebo něco ověřuje. Totéž platí, když přijdou s plnou mocí a chtějí výpis pro někoho jiného,“ upozornil vedoucí živnostenského úřadu Marek Šimek, podle kterého si pro dokumenty chodí minimálně deset lidí denně.

„Systém Czech point je jednoduchý. Sama jsem se s ním naučila pracovat za dopoledne,“ řekla Gabriela Olšarová, jedna ze dvou úřednic, které s ním pracují v Hodoníně. Tam funguje nejdéle. Město totiž bylo loni zařazeno do pilotního projektu.

„Zpočátku jsme měli nejasnosti. Pilotní projekt posloužil k tomu, aby jsme vychytali drobné mouchy,“ řekl Šimek.
Ne vždy je ale Czech Point nejlevnější. První stránka stojí sto korun, každá další padesátikorunu. Na živnostenském úřadě získají přitom lidé stranu výpisu z živnostenského rejstříku za patnáct korun.