Podle něj situaci nezlepšuje ani chování místních. „Příliš se péčí o prostor před svými domovy nezaobírají. Jen malá část z nich tam zametá pravidelně," povzdechl si starosta.

V minulosti bylo běžné uklízet před domem každou sobotu, dnes už tomu ale tak není. I to se podle Kratochvilova názoru podepsalo na špatném stavu ovzduší v obci, která je navíc protkaná množstvím polních cest, na nichž se prach doslova víří.

Dambořičtí zastupitelé počítali s výdaji na snížení prašnosti už při tvorbě obecního rozpočtu, v němž na vyřešení problému vyčlenili téměř milion korun. Aby ale nemuseli platit všechno ze svého, rozhodli se požádat o pomoc shora. „Když stát rozdává, tak proč bychom nemohli něco dostat i my?" pousmál se starosta.

Přes pět milionů

Dambořičtí si proto nechali vypracovat projekt zaměřený na zakoupení čisticího auta s vysavačem a kartáči, které bude stát téměř pět a půl milionu korun. „Devadesát procent z částky by měly pokrýt dotace, zbytek zaplatíme z obecního rozpočtu," upřesnil starosta.

Dotace Dambořicím přiznalo Ministerstvo životního prostředí s tím, že většinu peněz uhradí Evropská unie. V současné době Dambořičtí provádí výběrové řízení na dodavatele, od nějž vůz koupí. „Dostali jsme celkově čtyři nabídky, které jsme už zhodnotili. Favorita máme, ale je ještě nutné, aby vybraná firma návrh doplnila," řekl Kratochvil.

Podobný stroj na čištění ulic po Dambořicích jezdí už osm let. To nejlepší má za sebou, a tak teď nastal čas jej vyměnit. „Na chodníky byl výborný. Autíčko zametalo a v zimě také posýpalo," pochvaloval si technickou vymoženost starosta. Podle jeho názoru jde rozhodně o dobrou investici.

BARBORA ORLICKÁ