Podle místostarosty Waltera Bartoše soubor dostává na svoji činnost celoroční dotace. „Musí si proto zvážit, jak je využije. Schvalování dodatečných dotací, pokud se nejedná o nečekaný, zásadní, vážný či urgentní problém, není proto systémovým řešením," vyjádřil se místostarosta.

Uznal, že Danájek pracuje 
s dětmi a velmi výrazně se podílí na udržování kulturních tradic Strážnice. Z toho důvodu každoročně dostává z městského rozpočtu peníze. Letos víc než v minulých letech. „Dříve činila roční dotace padesát tisíc korun. Na letošní rok zastupitelstvo stanovilo dotaci o deset tisíc vyšší," sdělil Bartoš. Soubor loni hrdě reprezentoval Strážnici ve městě rozkládajícím se v údolí řeky Desné v podhůří Jeseníků. To rozkvétá jedenkrát v roce lidovými písněmi, tanci, hudbou. V polovině měsíce srpna se stává téměř na jeden týden místem setkání několika set členů folklorních souborů. 
„V loňském roce jsme se festivalu účastnili poprvé. Děti měly možnost tancovat téměř dvakrát denně," uvedla vedoucí Danájku Jana Hanáková s tím, že malí folkloristé vystoupili i se staršími členy souboru Danaj.

Šumperk se podle ní při festivalu stává velikým jevištěm, na kterém se nepřetržitě střídají muzikanti, zpěváci a tanečníci ze všech možných koutů země. „Postarali se tam o nás moc hezky. Je možné, že pojedeme i letos v létě. Zatím ještě nevíme," uvedla vedoucí.