Podle něj se už pomalu zapomíná na panenské jablko, u hrušek patří mezi staré ovoce hlavně letní odrůdy. Jsou to majdalénky, solnohradky, tisňačky, a pozdější václavky. "Tyto stromy lidové názvy získaly většinou podle období, kdy dozrávají. Například majdlénky na svátek svaté Majdalény, jačménky v období žní," přiblížil Tomčala.

Po přednáškové části slavnosti se návštěvníci přesunuli k lisu na jablečný mošt. „Jablka by neměla být úplně zralá, při drcení se pak rozšrotují na moc malé části a výlisnost se podstatně snižuje. Musí to být těsně před dozráním. Je to lepší šrotovat na takém stroji, který dělá řízky, ty jsou daleko líp vylisovatelné," uvedl odborník na moštování a konzervaci vylisované jablečné šťávy Jan Jaroš z Tasova.

Prozradil i vlastní metodu dlouhodobého uchovávání, kterou je pasterizování. „Přijdeme tak sice o vitamin C, ale ostatní cenné látky jako pektiny a fruktóza zůstanou zachované, některá jablka jsou šťavnatější, teď lisujeme golden, ten je docela sladký. Jablka zavařujeme při osmdesáti stupních čtyřicet pět minut, u hrušek zvýšíme teplotu o pět stupňů. Důležité jsou i kvalitní špunty, měly by mít trvanlivost více než rok," doplnil Jaroš.

Na jablečnou slavnost přijížděli po cyklostezkách v nedělním babím létě i skupiny cyklistů. „Už jsme ochutnali mošt, moc se těšíme na výstavu a celý program. Paní Macková, která slavnost vymyslela, je naše vzdálená příbuzná. Jezdíme sem moc rádi, protože se nám tady moc líbí," řekla Lada Vlachová z Brna. Na úspěchu Slavnosti jablíček se podílel především Ženský sbor Hroznolhotského kulturního sdružení. „Akci podpořil Jihomoravský kraj, místní obecní úřad, MAS Strážnicko a zahrádkáři Hroznové Lhoty," sdělila místostarostka Hroznové Lhoty Jitka Vašicová.

Slavnost jablíček vyvrcholila v pravé poledne otevřením výstavy jablek. K vidění bylo nejen nádherné ovoce, ale také výstava výkresů a literárních prací žáků a knih o pěstování jablek. „Vystavili jsme sto patnáct vzorků od pěstitelů nejen z Hroznové Lhoty, ale i z Tasova, Kozojídek a Veselí nad Moravou," usmívala se autorka nápadu Ludmila Macková.

Ochutnávka jablečných výrobků – zákusků, štrůdlů a buchtiček spolu s kulturním pořadem, ve kterém vystoupil dětský soubor Žeravjánek, děti z místní základní i mateřské školy, ženský a mužský sbor z Hroznové Lhoty, ženský sbor z Lanžhota a cimbálová muzika s velickým primášem Kubíkem, slavnost ve znamení jablek jenom umocnily.