Nejen on uvítá připravovanou novinku. Vedení nemocnice totiž u výjezdu z areálu plánuje pětapadesát nových parkovacích míst. I když má už vyřízené všechny potřebné náležitosti, jeden problém zůstává. Na výstavbu chybí čtyři a půl milionu korun.

Nemocnice totiž potřebuje zhruba deset milionů na zdravotnické přístroje, které chce zčásti pořídit z dotací. „K našim pacientům se snažíme být nanejvýš vstřícní, i proto jsme před zdražením parkování raději oslovili okolní obce, zda by nám na výstavbu parkoviště ze svých rozpočtů přispěly a my tak mohli příznivé parkovné zachovat,“ vysvětlil šéf nemocnice Petr Svoboda.

Obce zatím souhlasí. „Příspěvek probereme ještě na únorovém zastupitelstvu. Určitě se na nějaké částce shodneme,“ řekl starosta Lovčic Václav Tvrdý.

Podobně reagoval předseda čestné rady nemocnice a bzenecký starosta Pavel Čejka. „O pomoc současně požádáme i obce z Veselska, pro které je kyjovská nemocnice také spádová,“ přislíbil Čejka.

Ilustrační foto.
Vybudují přechod před školkou. Stát bude tři sta tisíc korun

Konkrétní požadované částky vyplynou z toho, kolik obcí se zapojí. Podle kyjovského starosty Františka Lukla předchozí jednání přiblížila tuto sumu padesáti korunám za jednoho obyvatele. Vedení nemocnice chce se stavebními pracemi začít na přelomu jara a léta letošního roku.

To v Břeclavi mají termín zahájení prací jasný. Dělníci poprvé kopnou do země za necelý měsíc. „Zakázku, které předcházela směna pozemků s krajem, máme už vysoutěženou,“ potvrdil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Nové parkoviště bude podél ulice U Nemocnice. Nabídne nejen osmdesát míst pro zaměstnance, ale také 184 pro pacienty a další návštěvníky. Osm míst tam najdou lidé, kteří mají potíže s pohybem, a dvě stání rodiče doprovázející dítě v kočárku.

PETR TUREK
BARBORA SKOČÍKOVÁ