„Letos se v Kyjově shromáždilo velmi mnoho žádostí od dětí, které dovrší tří let až na podzim či v zimě. Zájem byl takový, že jsme se rozhodli od ledna 2013 otevřít v MŠ Za Stadionem další třídu. Vyhlásili jsme dodatečný zápis," informovala vedoucí kyjovského odboru školství a kultury Ilona Slaninová. V nové třídě bude podle ní přibližně čtrnáct dětí a město už požádalo kraj o navýšení příjmů pro plat další pracovnice.

„I město je tomuto řešení nakloněno, takže už řešíme i vybavení," dodala Slaninová, podle níž jde ale o řešení dočasné.

Nebývalý nápor zažívá i školka ve Vracově. Tam po několika letech dokonce muselo zařízení odmítnout několik matek, které mají nastupovat do práce. „Za čtyři roky, co jsem ve Vracově, jsem toto ještě nezažila. Zaměstnaný matkám se vždy podařilo vyhovět," uvedla ředitelka Ivana Vaverková. Ta dokonce nemá jako dříve ani možnost doporučit matkám nějakou školku v okolí. Dříve to byly vždy Skoronice, kde bylo volno. To už neplatí. I tam je po zápisech plný stav. To samé platí i v sousedních Vacenovicích.

Více dětí je letos i ve Veselí nad Moravou. Milokošťské odloučené pracoviště MŠ 24. Dubna nemohlo zatím z důvodu kapacity přijmout tři již tříleté děti. Problém se ale podle mluvčí radnice Petry Pavkové podaří vyřešit díky stavebním úpravám sociálního zařízení plánovaným na letošní prázdniny. „Z hlediska hygienických požadavků se tím navýší kapacita a tyto děti budou od září 2012 přijaty," doplnila Pavková.

Právě ve Veselí nad Moravou, Kyjově či Hodoníně není vždy hned po zápise jasné, kolik jestli se podaří umístit alespoň všechny tříleté děti nebo ty, jejich matky už musí do práce. Rodiče totiž podávají přihlášku vždy do více školek, aby zvýšili své šance. Ředitelky mateřských škol se pak i s kompetentními lidmi na radnicích musí sejít, aby zjistili, kolik dětí se do školky ve skutečnosti hlásí.

Momentálně tak není jasné, jak vše dopadne v Hodoníně, kde se podobná schůzka uskuteční až ve středu.

V regionu jsou ale místa, kde se situace oproti minulému roku nezhoršila. Školky jsou pořád plné, ale není nutné odmítat závažnější případy. Například ve Ždánicích byl podle ředitelky Zdenky trnkové tentokrát větší zájem, řeší se už jen případy dětí, které dosáhnou tří let až během školního roku. Takových případů je více i ve Bzenci. „Díky tomu, že disponujeme třemi mateřskými školami, nemíváme větší problémy. Když se namnoží případy dětí, které dosáhnou tří let až během školního roku a my je všechny nemůžeme přijmout, nabízíme jim většinou odlehlé pracoviště v Bzenci-Kolonii, kde místo bývá," uvedl ředitel bzenecké základní školy Jiří Adamec.