Na prostranství vedle veselské základní umělecké školy (ZUŠ) a Panského dvora si ovce a kozy v ohradě pochutnávají na řepě a místem voní svařák ze stánků malého jarmarku. I přes pár dešťových kapek se připravený stan a okolí před pódiem zaplňují lidé. Přicházejí na program adventního odpoledne, které je součástí série akcí Vánočního Veselí 2014.

Děti kolem čtvrté hodiny zajímá hlavně bílá a studená hromada. Ve Veselí je totiž sníh. Není ho sice moc, ale malý sněhulák s čepicí z kelímku se z něj postavit dá. Alespoň Veselan Radek Solařík to se svým synem Františkem zvládají. „Sníh nám sem přivezli z Uherského Ostrohu, naškrabali ho na tamním stadionu. Současné počasí je tak proto naprosto ideální," říká Solařík.

To už se dětský pěvecký sbor Rosénka při ZUŠ s vedoucí Evou Havlíkovou připravuje na své vystoupení. „Jsem rád, že jste si sem i v tomto sychravém adventním počasí našli cestu. Než se vydáme na náměstí, kde slavnostně rozsvítíme strom, určitě uslyšíme pár písní," vítá návštěvníky ředitel Veselského kulturního centra Michal Blažíček.

Vánoční Veselí je ucelený soubor akcí od prvního adventního víkendu až do osmadvacátého prosince. „Zvláště v posledních letech město doznalo řady změn a neustále se zvelebuje. Kulturní program jsme v období adventu a Vánoc pořádali samozřejmě i dříve, ale letos poprvé je takto pohromadě. Chceme, aby byl žánrově pestrý, ať už se jedná o folklor, různé druhy umění nebo filmovou tvorbu v podání zimního kina. Vedle toho se snažíme dát velký prostor místním uměleckým souborům," vysvětluje ředitel centra.

Smysl Vánočního Veselí je podle něj v tom, aby lidé měli k prožití předvánočních a vánočních svátků i kulturní alternativu. „Naším záměrem je rovněž poskytnout místo, kde se mohou potkat s rodinou i se svými blízkými a zároveň mít kulturní a společenské vyžití," přibližuje hlavní náplň programu Blažíček.

Jen co doznívají poslední tóny sborových písní, ozývá se řinčení řetězu a výhružné blekotání. Přichází mikulášská družina. Čert si v davu razí cestu a na zádech nese napěchovaný pytel, z něhož čouhají nohy. Některé děti z toho nemají zrovna dobrý pocit. Jedna dívka se přesto odhodlává a před trojicí recituje báseň. Mikuláš čerta pokyvováním hole uklidňuje a anděl daruje statečnému dítku dárek.

To ve vyhřívaném stanu mají nejmenší návštěvníci jiné starosti. Ani kolem pobíhající pekelník je od tvůrčí práce neodtrhne. „Děti si mohou vyrobit různé vánoční ozdoby, přání nebo třeba napsat Ježíškovi a dopis pak vhodit do schránky. Používáme převážně přírodní materiály, ale také různé zbytky látek," popisuje pomocnice Veronika Blažková.

Čím více se ručičky hodinek blíží k páté hodině, tím ubývá na prostranství u ZUŠ lidí. Nejdou domů, chtějí být svědky nejočekávanější události druhého adventního víkendu. Rozsvěcení stromu na Bartolomějském náměstí. Tam už všechny svolává svým hudebním pásmem strážnická Cimbálová muzika Krepina. „První strom ve vnitrobloku, kde je každý víkend kulturní program, jsme rozsvěcovali už minulou sobotu. Tento hlavní, v historickém centru města, vytváří spolu s kostelem svatého Bartoloměje pěknou scenérii," říká mluvčí veselské radnice Petra Pavková.

A jak se místním modré osvětlení s hvězdou nahoře líbí? Sborové „jéééé" několika stovek přihlížejících je více než vypovídající.