V jednu hodinu začalo slavnostní zahájení se slovem ředitele školy Zbyňka Maška a hudebním vystoupením svatobořických a mistřínských dětí. Poté se rodiče a jejich ratolesti rozeběhli po budově s chodbami vyzdobenými vánoční tematikou, kterou vytvořili žáci školy.

S rodinou přišla například Nikola Měchurová, která si vyzkoušela zdobení perníčků. „Pak bych ráda viděla výstavu mojí sestry. Přišla jsem s mamkou, strýcem a sestrou," řekla desetiletá žačka zabraná do vytváření ornamentů.

Poblíž šaten nabízel Jiří Vyšinka k prodeji marcipánové figurky. „Na marcipánové cukroví máme vlastní recepturu, kterou by nikdo jiný v České republice neměl mít. Vyrábíme prasátka s vánoční čepicí, sluníčka a rybičky. Hlavně tady máme ale věci, které zajímají děti, jako jsou mimoni, vzteklí ptáci a sovy. Návštěvníci si u nás také mohou vyzkoušet modelování sněhuláků z marcipánu, které si pak odnesou domů," uvedl muž z Vracova.

Nabídky vytvořit si marcipánového sněhuláka využila Veronika Horáková. Podle pokynů tvarovala sněhulácké části, nakonec mu speciální barvou přimalovala knoflíky, oči a nos. „Šlo mi to dobře, bavilo mě to. Sněhuláka dám tetě k narozeninám," prohlásila desetiletá školačka.

Podobnou akci připravila svatobořicko-mistřínská škola již popáté. Každé dva roky se střídá vánoční a velikonoční téma. „Jsou to taková tvořivá odpoledne spojená se dnem otevřených dveří, kdy si mohou návštěvníci prohlédnout vnitřek školy a zároveň si vyzkoušet rukodělné práce v různých tvořivých dílnách, je to spojeno s prodejní výstavou. Část dílen mají rodiče, část řemeslníci a prodejci," popsal ředitel školy Zbyněk Mašek s tím, že akce je pod záštitou Sdružení rodičů a přátel školy.

„Našim dlouholetým partnerem je třeba Josef Zimovčák, který je předsedou nadačního fondu Na kolech dětem, jež pomáhá při onkologických onemocněních. Část výtěžku jde pravidelně na pomoc tohoto fondu," dodal ředitel.

Přišli se podívat i obyvatelé domu s pečovatelskou službou. „Dneska mohou návštěvníci vidět ukázku včelařské dílny, funguje tady včelařský kroužek a různé výtvarné dílny. Spolupracujeme se Střední hotelovou školou ve Bzenci, která zde má ukázky vánočního stolování," doplnil ředitel.

Základní škola si pro několik stovek příchozích připravila i soutěž, jejímž motivem jsou pohádky. Rodiny si mohou vyzvednout kartičku se šesti otázkami. Pokud je správně zodpoví, dostanou se do slosování a pět šťastlivců dostane knihu.