Poté, co nabere děti z obcí postiženým tornádem, zamíří do Prušánek. V areálu tamní základní školy je cíl ranní výpravy. Dětem tady kolem půl osmé začíná příměstský tábor. „Jsou tady většinou v počtu třiceti až čtyřiceti. Jsou to žáci prvního stupně základní školy a také předškoláci,“ sdělila zástupkyně ředitele základní školy v Prušánkách Jana Kolaciová.

Tady se děti dostávají do péče dobrovolníků, zkušených pedagogů z okolních obcí. „Děti jsou velice vděčné, hodně rády si povídají a mluví o všem, nebojí se. Baví je jakékoliv tvoření, hry, včetně těch, v nichž spolupracují,“ shodovaly se v úterý dopoledne kantorky.

Nafukovací kino, na kterém promítali film v Mikulčicích.
Rozptýlení pro místní. Mikulčickým promítli film na obřím nafukovacím plátně

Ty připravují program zhruba na jedenáct hodin. Přitom si rodiče mohou pro své ratolesti přijet do blízkých Prušánek i během dne. U zrodu příměstského tábora stála výzva na sociální síti z blízkého Josefova od Aleny Vlkové, která má rodinné vazby na Hrušky i Lužice. „S touto myšlenkou jsem přišla jako dobrovolník, matka a člověk, který má v postižené oblasti přátele. Ani v nejmenším mě nenapadlo, že se to tak rychle podaří zorganizovat,“ řekla iniciátorka tábora, pedagožka a lektorka s tím, že kempu se zatím zúčastnilo už téměř sedmdesát dětí. V červenci mají zázemí v Prušánkách, v srpnu jej budou mít Lanžhotě. Kromě toho se děti mohou těšit i na celodenní výlety, třeba do Mikulova či do zlínské zoologické zahrady.

Kromě dobrovolníků pomohli s rozjetím kempu i starostové Regionu Podluží, Mikroregion Hodonínsko či senátorka Anna Hubáčková. Pro děti se tak podařilo zajistit zdarma dopravu, celodenní stravu i program. „S financováním nám velmi pomohla nadace Karla Komárka a soukromí dárci,“ doplnila Hubáčková.