Zejména opozice upozorňovala na to, že Fénix funguje na dluh, a proto by získaná dotace od města měla být účelově poskytnutá právě na vyrovnání dluhů. „Společnosti Teplo Kyjov dluží Fénix více než sto dvacet tisíc korun. Jestliže ho nezaplatí, doplatek budou muset uhradit spotřebitelé," řekl zastupitel za KSČM a poslanec Ivo Pojezný, který požaduje záruku, že v případě, pokud organizace za teplo nezaplatí, prostředky na jeho uhrazení najde vedení města.

Podle předsedy správní rady Sociálně-psychiatrického centra Igora Rychlíka má Fénix dostat ještě příspěvek z kraje ve výši sto čtyřicet osm tisíc korun. „Tuto dotaci máme udělenou, peníze jsme měli mít už v květnu. Zatím nepřišly. V momentě, kdy dorazí, všechny faktury zaplatíme. Fénix je sociální služba, která je zkrátka závislá na podpoře státu, kraje i města," sdělil Rychlík. Dluh Teplu Kyjov musí centrum vyrovnat do konce letošního srpna.

Kromě energií Fénix dluží městu nájemné za minulý rok. Jeho zástupci žádali o odpuštění celého nebo alespoň části závazku. Zastupitelé se na jednání letos v březnu k žádnému rozhodnutí nedobrali. Stalo se tak až teď. „Z roku 2013 jsme prominuli sto osmdesát osm tisíc korun. Jde o velkou část dlužné částky, teď organizaci zbývá doplatit šestačtyřicet tisíc korun," informoval Hodonínský deník Rovnost tajemník městského úřadu v Kyjově Milan Jagoš.

Klienty obecně prospěšné společnosti jsou lidé z celého regionu, třiapadesát procent z nich je z Kyjovska. O péči v denním stacionáři momentálně žádá sto osm lidí. Jiří Frolec (ČSSD) na jednání zastupitelů poukázal na to, že by Kyjov neměl hradit výdaje za klienty, kteří nejsou z města. „Nyní je to tak, že Kyjov hradí dvě třetiny a obce Kyjovska jednu. Samozřejmě jsme všechny oslovili, aby nám za jejich pacienty zaplatily. V tomto směru zatím stále jednáme," reagoval kyjovský František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých).

VÍCE ČTĚTE VE STŘEDEČNÍM VYDÁNÍ HODONÍNSKÉHO DENÍKU ROVNOST