Cyril s Metodějem se podle hodonínského děkana Josefa Zouhara zasadili o to, že už víc než tisíc let patříme ke kulturním a vzdělaným národům Evropy. „Jejich dílo je obdivuhodné," zdůrazňuje duchovní, který se letos spolupodílí na oslavách 1150. výročí od příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravou.

Mikulčice se do celostátních oslav významného jubilea zapojí třídenní akcí nazvanou Setkání kultur. V areálu Slovenského hradiště se koná od 24. do 26. května. „Vzájemná dohoda dvou církví je historickým krokem, který má poukázat na jednotu křesťanství v naší republice při připomenutí si jednoho z nejvýznamnějších milníků naší i evropské historie," poukázal tajemník pro vnější vztahy a ekumenu Pravoslavné církve v českých zemích Ondřej Chrást na historický význam křesťanské misie soluňských bratří.

Hlavním dnem oslav Setkání kultur ve Slovanském hradišti bude sobota, kdy se v deset hodin dopoledne uskuteční pravoslavná bohoslužba pro tisíce věřících. „Sloužit ji bude nejvyšší hlava pravoslavné církve, konstantinopolský patriarcha Bartoloměj," uvedl Chrást. Bohoslužby se zúčastní zástupci všech čtrnácti pravoslavných církví z celého světa, zástupci české římskokatolické církve, Vatikánu, církví sdružených v Ekumenické radě církví a také politici.

Účast podle Chrásta přislíbil kardinál Dominik Duka a apoštolský nuncius Giuseppe Leanza. „Očekává se návštěva primátorky hlavního města Bulharska Sofie, představitelů církví z Ruska, Bulharska a Česka, ústavních činitelů a představitelů kraje a města Brna," doplnila mluvčí kanceláře jihomoravského hejtmana Denisa Kapitančíková.

V Mikulčicích budou moct poutníci zhlédnout také relikviář s ostatkem svatého Cyrila. „Podařilo se mi ho sehnat díky spolupráci s pravoslavným biskupem Jáchymem, který napsal žádost a arcibiskup Graubner vyhověl pravoslavným bratřím v duchu ekumeny," řekl historik hodonínského Masarykova muzea Marek Vařeka. Do Mikulčic přivezou ostatek jezuité z Velehradu.

V menším rozsahu budou také červencové oslavy významného jubilea. Připojí se k nim například Cyrilometodějský spolek Náklo Ratíškovice. „Kdo bude chtít, může se od čtrnácti hodin přidat k průvodu, který vyjde od ratíškovického kostela. Při setkání poutníků také požehnáme soše, která bude stát u Liliového kříže a sochy kupce Sáma. Doprovodný program ale teprve plánujeme," uvedl za Cyrilometodějský spolek Náklo Ratíškovice Jan Holeček.

Poněkud netypickou připomínku bratří ze Soluně plánuje velocipédista Josef Zimovčák. V polovině září by chtěl uskutečnit cyklovýjižďku po stopách Cyrila a Metoděje s nadací Na kole dětem. „Půjde o projekt, který aktivně zapojí děti ze škol české i slovenské strany hranice. Tři dny mají na cestě mezi Nitrou, Kopčany a Mikulčicemi poznávat obce i města, kterými Cyril s Metodějem zřejmě prošli. Při cestě si pak malí cyklisté vyjasní poslání věrozvěstů," přiblížil nápad 
s přibližně sto pětapadesátiki­lometrovou poznávací trasou Zimovčák. Na myšlenku ho podle jeho slov přivedl vedoucí mikulčického památníku František Synek. Do Mikulčic totiž vyráží stále více cyklistů.

O jednu z tradičních akcí, která připomíná věrozvěsty, však poutníci letos přijdou. Neuskuteční se Cyrilometodějská pouť Podluží. Důvod je prostý, většina duchovních zamíří na druhou nejvýznamnější akci oslav velkého výročí na Velehrad, kde se 
k němu konají Dny lidí dobré vůle. „Letos budou červencové oslavy pouze na Velehradě. Z časových důvodů není možné, aby všichni biskupové zvládli do Mikulčic přejet," potvrdil čerstvou informaci hodonínský děkan Josef Zouhar.