Horňácké kosení Vojšických luk, které začne v 7.00, je jen jednou z mnoha akcí, jež mohou tento víkend lidé na Hodonínsku navštívit.

Tahákem jistě budou Vlkošské dny vojenských tradic. Jejich součástí bude opět bitva, která připomene osvobození Moravy v roce 1945. „Chceme demonstrovat odhodlání Svobodovců udržet za každou cenu dobité území, ze kterého Němci nechtěli ustoupit. Po několika letech se čeští vojáci vrátili na svou půdu, a tu si už nedají vzít," přiblížil bitvu i její vlastenecký podtext hlavní organizátor celé akce Petr Něnička s tím, že právě výchova k vlastenectví je v této době vlastně hlavním smyslem celé vojenské přehlídky. Ta začne v sobotu v 10.00 ukázkami různé vojenské techniky.

„Letos stejně jako loni přiletí letadla a poprvé přijede tank. Bojovat se bude i na vodě, odkud se vylodí Němci ze člunu," upozornil Něnička. Ten z bohatého programu poukázal ještě na vyhlídkové lety vrtulníkem. Výtěžek z letů totiž pomůže nadaci REGI base, která pomáhá válečným veteránům k návratu do společnosti. Pro dámy je také připravená dopolední dobová módní přehlídka.

V sobotu ve veselském přístavu dojde také na slavnostní křest nové známky Baťova kanálu. Bohatý program začne ve 14.00.

V neděli poprvé po zimě dojde na otevření Železnice 600 ve Vracově . Dvě soupravy vyrazí na trať v zahradě u Išů ve 14.00 a jezdit budou do 18.00. V provozu budou všechny atrakce včetně kolotoče v sousední zahradě. První den sezony tradičně doplňuje i táborák, takže rodiče by měli své děti vybavit špekáčky. „Letos jsme během zimy kromě tradiční údržby kompletně předělali elektriku. Původní rozvody byly sice bezpečné, ale přece jen trochu provizorní. Teď už jsou udělané tak, že vydrží dlouhé roky," uvedl provozovatel atrakce Zdeněk Iš, který v létě plánuje postavit na konečné i malé nádraží.

Celý víkend pak bude v Šardicích patřit hudbě. V sobotu Folklornímu festivalu v novém amfiteátru, v neděli přehlídce mládežnických dechových hudeb. „Podobný festival mužáckých pěveckých sborů v zemi není," upozornil předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica.